UPOTUDAK: Tecrit insanlık suçudur

Uluslarası Politik Tutsaklarla Dayanışma Komitesi’nin (UPOTUDAK) Londra’da yaptığı sokak eyleminde “Hasta tutsaklara özgürlük tecrite karşı mücadele” mesajını verdi.

Londra’da Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Komitesi öncülüğünde, wood Green Kütüphanesi önünde bir basın açıklaması yapıldı. Kürt Halk Meclisi, Tohum Kültür Merkezi ve Gül-Der’in  destek verdiği eylemde “Öcalan’a Özgürlük Kürt sorununa siyasi çözüm” ve “Hasta tutsaklara Özgürlük, Tecride karşı mücadele” pankartları taşındı.


Hasta tutsakların fotoğraflarının taşındığı eylem de  sık sık tecrit karşıtı sloganlar atıldı. Eylemde KHM adına Ali Poyraz, Gik-Der adına Helin Peköz  ve Tohum KM adına Apo Gürlek birer konuşma yaptı.

Yapılan konuşmalarda tecridin insanlık suçu olduğu vurgulanırken, İmralı tecridine derhal son verilmesi gerektiği vurgulandı.

Politik tutsaklara özgürlük talebinin dile getirildiği eylemde, Türk devletinin sistematik bir şekilde politik tutsaklara yönelik baskı ve işkence sisteminin devam ettiği ifade edildi.

Uluslararası kurumların, Türk devletinin hukuksuzluğuna karşı sessizliğine tepki gösterilen konuşmalarda, “Faşist Erdoğan-Bahçeli diktatörlüğü devletin katliamcı geleneğini sürdürmektedir. İmralı ve F tiplerine S ve Y tiplerini ekleyerek tecridi yaygınlaştırmaktadır. Hapishaneler birer işkence, tecavüz ve ölüm evlerine dönüşmüş durumda. Hapishanelerde tutsaklara tecrit uygulayarak, hasta tutsakların tedavilerini engelleyerek ve tahliye etmeyerek ölüme terk etmekte, işkence, çıplak arama, sürgün ve sevkler, iletişim yasakları, yayınlara erişim yasakları, hücre baskınları, İdare ve Gözlem Kurulları aracılığıyla tutsakların tahliyelerini engelleme gibi hak gaspları ve saldırılarla devrimci tutsakları teslim almaya çalışmaktadır” denildi.

Devrimci tutsakların daha önce olduğu gibi, şimdi de bu saldırılara karşı direnmekte olduğunun altı çizilen eylemde, “Tutsakların direnişini sahiplenmek, katliamların hesabını sormak için mücadelemiz sürecektir” denildi. Eylem alkış ve sloganlarla sona erdi.