Uzun yürüyüşçüler BM ve CPT’ye seslendi: Harekete geç!

Cenevre’de Kürtler arası ulusal birlik mesajını taşıyan aydın, sanatçı, siyasetçi ve kurum temsilcilerinin 15 Şubat komplosuna karşı Strasbourg’a doğru yaptığı yürüyüşün ilk etabı tamamlandı. Eylemciler, BM ve CPT’yi tecride karşı harekete geçmeye çağırdı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük 15 Şubat 1999’da gerçekleşen uluslararası komplonun 21’inci yıldönümü dolayısıyla Kürdistan’ın dört parçasından Kürtleri bir araya getiren, uzun bir yürüyüş başlatıldı.

Tecride son verilerek Öcalan’ın özgürlüğün sağlanması ve Kürdistan’a statü tanınması talebiyle Cenevre’de başlayan yürüyüşe aralarında aydın, sanatçı, akademisyen, siyasetçi ve kurum temsilcisinin de olduğu yüzü aşkın kişi katıldı.

doğru yapılan uzun yürüyüşün ilk etabı Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde düzenlenen bir mitingle sonuçlandırıldı.

Yürüyüş öğle saatlerinde Place de Neuve adlı meydanda bir basın toplantısı ile başlamıştı.

Uzun yürüyüşçüler, Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü talebinin yanısıra “Ulusal birliğimizi inşa ederek, uluslararası komployu boşa çıkaralım” mesajını verdi.

“Öcalan’a özgürlük Kürdistan’a statü” pankartı arkasında yapılan yürüyüşte dağıtılan bildirilerle de uluslararası komploya ve Öcalan üzerindeki mutlak tecride dikkat çekildi.

Yürüyüş sırasında yapılan açıklamalarda Öcalan’ın Türkiye ve Ortadoğu halkları acısından vazgeçilmez bir konuma sahip olduğunu vurgulandı.

AKADEMİSYEN KILIÇASLAN: ÖCALAN’IN ÖZGÜLÜĞÜNE İHTİYACIMIZ VAR

BM Cenevre ofisi önüne kadar gerçekleştirilen yürüyüşün ardından burada bir miting gerçekleştirildi. Yürüyüşe katılan farklı kesimler adına burada yapılan konuşmalarda 15 Şubat komplosuna tepki gösterilirken, Öcalan’ın özgürlüğünün bir an önce sağlanması gerektiğine vurgu yapıldı.

Burada söz alan uzun yürüyüşçülerden akademisyen Gülay Kılıçaslan, komployu kınayarak Öcalan’ın siyasi bir lider olmaktan öte ortaya koyduğu tezlere dikkat çekti.

“Türkiye ve Ortadoğu halklarının barışı için Öcalan’ın özgürlüğüne ve felsefesine ihtiyacımız var” diyen akademisyen Kılıçaslan, uluslararası komploda rol oynayan güçlere içinde bulundukları hatadan geri dönme çağrısında bulundu.

YETKİLİ KURULUŞLARA HAREKETE GEÇME ÇAĞRISI YAPILDI

Yürüyüşte yer alan kurumlar adına yapılan konuşmalarda da Öcalan’ın İmralı direnişiyle uluslararası komployu boşa çıkardığına vurgu yapılarak, fiziki özgürlüğünün sağlanması için halkların daha çok mücadele etmesi gerektiği ifade edildi.

Eylemciler, BM, Avrupa Konseyi, CPT gibi kurumlara seslenerek Öcalan üzerindeki tecride karşı harekete geçmelerini istedi. Eylemciler, “Kürt halkının Öcalan özgür olmadan kendisini asla özgür olarak hissetmeyeceğin” dikkat çekti.

YÜRÜYÜŞÜN GÜZERGAHI

Mitingin ardından uzun yürüyüşün birinci günü sona erdi. Tertip komitesinin kararıyla bu yıl uzun yürüyüşler sadece kent merkezlerinde düzenleniyor. Bu kapsamda Cenevre- Strasburg yürüyüşçüleri, Salı günü İsviçre’nin Lozan kentinde, 12 Şubat’ta Bern’de, 13 Şubat’ta Basel kent merkezinde yürüyecek. 14 Şubat’ta ise otobüslerle Fransa’nın Strasburg kentine hareket edilecek.

Öte yandan, uzun yürüyüşçüler, yürüyüşlerinin anlam ve önemine dikkat çekmek amacıyla birçok siyasi parti ve yetkili kuruşlarla görüşmelerde gerçekleştirecek.