Xelef’in annesi AP’de: Erdoğan'a karşı el ele verin!

AP'deki konferansta konuşan, Ekim ayında katledilen Kürt kadın siyasetçi Hevrîn Xelef’in annesi Suad Mustafa, tüm dünya kadınlarını Erdoğan rejimine karşı el ele vermeye çağırdı.

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) ev sahipliği yaptığı Kürt konferansının ikinci gününde gerçekleşen ikinci oturumda, Kuzey ve Doğu Suriye’den temsilciler konuştu.

'DÜŞMAN ERDOĞAN VAHŞİCE KATLEDİYOR'

İlk söz, Ekim ayında Türk rejimine bağlı çetelerin katlettiği Kürt siyasetçi Hevrîn Xelef’in annesi Suad Mustafa’ya verildi. Mustafa, “Rojava halkından, direniş sahasından size selam getirdim” dedi. “Rojava devrimi kadın devrimidir” diyen Mustafa, 'düşman' olarak işaret ettiği Erdoğan’ın bu devrimi hedef aldığını belirtti.

Mustafa, “9 Ekim’de işgal başladı, 12 Ekim’de Hevrîn Xelef’i hedef aldı, vahşi bir şekilde yok etti. 13 Ekim’de Akide anayı, barış için Serêkaniyê’ye yönünü verdi, onu da katlettiler. Rojava devriminin kadın devrimi olduğu için, kadın üzerinden insanlığı vuruyorlar” diye konuştu. 

Anne Mustafa, “Hevrîn Xelef’in sesi dünyanın, insanlığın sesi oldu. Kadın özgürlüğü için bir sembol oldu. Kadın özgürlüğü için bir değer oldu” diye ekledi.

'TÜM DÜNYAYA ÇAĞRIM...'

Mustafa şöyle konuştu: “Bu düşman insanlığı tanımıyor, bugün milyonlarca Hevrîn var. Bu faşiste (Edoğan’a) karşı başkaldırdılar ve başkaldırmaya devam edecekler. Tüm dünya kadınlarına çağrımdır: El ele verin, tek bir sesle, Erdoğan ve Erdoğan’a destek verenlere ‘biz Hevrin Xelef’iz, sana karşı direneceğiz, biz Miştenur tepesinde Arin Mirkan’ız’ diye haykırın.

HASAN: AB SİYASİ DESTEK VERMELİ

Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı Majdoleen Hasan, bir devrimin ancak kadın devrimi olmasıyla 'devrim' sayılabileceğine dikkat çekerken, “Kadınların Rojava devriminin merkezinde yer aldığını görebiliriz” dedi. Hasan, sahada örnek çalışmalar yürütüldüğünü belirtirken, Avrupa Birliği’ne şu çağrıda bulundu: “Siyasi olarak bize destek olun, siyasi projemize destek çıkın.”

BARAKAT: ERDOĞAN KÜRT KADINININ İRADESİNİ KIRMAK İSTİYOR

Almanya’dan Kongra Star temsilcisi Hatice Barakat, Rojava’dan pek çok arkadaşının vize alamadıkları için konferansa gelemediklerine dikkat çekti. Kongra Star’ın kuruluşunu ve çalışmalarını anlatan Barakat, kadının devrimdeki rolüne vurgu yaparak, Rojava devriminin artık bir kadın devrimi olarak anıldığını söyledi.

Barakat, “Rojava kadını her şeyini kendi eliyle yarattı” dedi. Ama Erdoğan’ın tüm bunları tehdit olarak gördüğünü kaydeden Barakat, önce Efrîn işgalini, sonra da 9 Ekim’de başlayan yeni işgali anlattı. Bu işgallerde yine kadınların birinci hedef olduğunu söyleyen Barakat, “Halen de devam ediyor. Kadınlar kaçırılıyor, katlediliyor. Serêkaniyê ve Girê Spî’de bu tekrarlandı.  Erdoğan, Kürt kadının iradesini kırmak istiyor. Ama Kürt kadınının iradesi kırılmayacak.” dedi.

Erdoğan’ın Kürtlerin kökünü kazmak istediğini vurgulayan Barakat, dünyanın da buna sessiz kalmaması gerektiğini söyledi.