Yandaşlarını hakim yapan İzlanda Adalet Bakanı istifa etti

Liyakata göre atama  yerine yandaşlarını hakim olarak atayan İzlanda Adalet Bakanı Sigrudur Andersen, tepkiler sonucu istifa etmek zorunda kaldı.

İzlanda'da 1 Ocak 2018 tarihinde yeni bir mahkeme oluşturuldu. Böylelikle İzlanda İlk Mahkeme ile Yüksek Mahkeme arasında yeni bir Üst Mahkemeye sahip oldu. Daha önce İlk Mahkeme kararlarına yapılan itirazların tamamı Yüksek Mahkeme tarafından ele alınıyordu.

Yüksek Mahkeme'nin yükünü azaltmak amacıyla oluşturulan Üst Mahkemeye 15 hakim atandı. Adalet Bakanı Sigrudur Andersen, liyakat sıralamasında yer alan 15'inden 4'ünü saf dışı bırakarak, yerlerine mensup olduğu Bağımsızlık Partisi'ne yakınlığıyla bilinen 4 hakimi atadı.

Yeni kurulan Üst Mahkeme tarafından trafik suçundan mahkûm edilen bir kişi, kararın liyakatı olmayan hakimler tarafından alındığını belirterek, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdı.

AİHM: YASAL DEĞİL

AİHM, Üst Mahkeme'ye yapılan atamalar sırasında liyakata uyulmayarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin çiğnendiğine, trafik suçundan ceza alan kişinin adil yargılanmadığına hükmetti.

AİHM'in, hakimlerin liyakata göre atanmadığı için mahkemenin verdiği kararın yasal olmadığına hükmetmesi İzlanda hukuk sistemini tamamen bir kaosa sürükledi. Üst Mahkeme, göreve başlamasından sonra 832 davayı karara bağladı. Adalet Bakanı tarafından atanan 4 yandaş hakim 82  davada karar verdi.

ADALET SİSTEMİ TIKANDI

Trafik suçu işlemekten ceza alan kişinin avukatı, liyakatı olmayan 4 hakimin karar verdiği 11 davayı daha AİHM'e götüreceğini açıklayınca Üst Mahkeme, baktığı tüm davaları durdurmak zorunda kaldı. Mahkemenin çalışmalarını durdurması diğer mahkemeleri olumsuz etkileyince İzlanda'da adalet sistemi tıkandı.

HALK VE MUHALEFET PARTİLERİ BAKANIN İSTİFASINI İSTEDİ

Başkent Rejkjavik'te parlamento bina önünde toplanan 200 kişi bakanı protesto etti ve istifasını istedi. 

Yazılı bir açıklama yapan Korsan Partisi, Andersen'in yaptıklarının ”siyasi yolsuzluk” olduğunu belirterek derhal istifa etmesini istedi.

Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Helga Vala Helgadottir, Adalet Bakanının liyakat kurallarına uymayarak ülkede tamamıyla bir adalet belirsizliği yarattığını söyledi. 

Rönesans Partisi Genel Başkanı Katrin Gunnarsdottir,  Halkın Partisi lideri Inga Seland da Bakan Andersen'e tepki gösterdi. 

İSTİFA ETTİ

Bir basın toplantısı düzenleyen Andersen, istifa ettiğini açıkladı. Andersen, istifasının geçici bir ara verme olduğunu öne sürdü.

İzlanda medyasında Andersen'in istifa etmemek için sonuna kadar direndiği ama Yeşiller'in lideri Başbakan Katrin Jakobsdottir'in baskısı sonucu istifa etmek zorunda kaldığı yorumları yapıldı.