Yeni Özgür Politika ile dayanışma gecesi

İsviçre'nin Zürih kentinde Yeni Özgür Politika ile dayanışma gecesi düzenlendi.

Yeni Özgür Politika ile dayanışma gecesi İsviçre'nin Zürih kentindeki ZSchlieren semtinde düzenlendi. Selmen Düğün Salonu’nda önceki akşam düzenlenen geceye koronavirüs salgının dolayısıyla sayı sınırlandırması getirildi, etkinliğe 300 kişi katılabildi. Basın şehitlerinin fotoğraflarının asıldığı salonda fiziki mesafe korundu, maske takıldı. Basın şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan gecede, gazete adına ilk olarak Mahmut Seven konuşma yaptı. Günümüzde basın ve yayının, egemenlerin, vahşetini kabul ettirmelerinin bir aracı haline getirildiğine dikkat çeken Seven, "Nerede bir haksızlık, hukuksuzluk, kıyım ve zulüm varsa orada devletlerin yalan makinaları olan yandaş medyası devreye giriyor. Bu yalan propaganda haklıyı, haksızı, zalimi, mazlumu, faşisti, demokrat göstererek ezilenlerin yükünü ve acısını unutturmak için kullanılıyor" dedi.

'EN AHLAKSIZ ARAÇ MEDYA YAPILDI'

Kürdistan'daki sömürgecilerin en ahlaksız aracının medya olduğunu dile getiren Seven, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türk medyası AKP/MHP iktidarı ile topluca devletin yanına, halkların da karşısına geçmiş bulunuyor. Diktatör ve faşizm sevdalıları her gün ekranlarda yalanlar sıralayarak bu rejimin ömrünü uzatmaya çalışıyor. Bizler de bu yalancıların gerçek yüzünü her gün Avrupa'da Kürtçe ve Türkçe çıkan gazetemizle deşifre ediyoruz. Egemenlerin,  Kürt halkına ve insanlığa dayattığı teslimiyete karşı, direnişin önemli bir cephesi psikolojik harbi boşa çıkarmak için günü birlik çalışan özgür basındır."
Özgür basının halkın yanında saf tuttuğunu ve zulme karşı direnenleri yazdığını hatırlatan Seven, Yeni Özgür Politika'ya güç vermeye ve abone olmaya çağırdı.
Seven'in ardından sahneye Ozan Emekçi çıktı. Yeni Özgür Politika'nın Avrupa'da halktan yana yayın çizgisi olan tek gazete olduğunu söyleyen Emekçi, gazeteyi sahiplenme çağrısı yaptı. Konuşmasının ardından ezgiler seslendiren Emekçi, basın şehitlerini de andı.
Emekçi'nin ardından sahneye çıkan Zürih Tiyatro grubu, özgür basının üzerindeki baskıları konu alan skeçler yaptı.  

'TÜRK DEVLETİ DESTEK ALABİLDİĞİ İÇİN SALDIRIYOR'

Tiyatro grubunun ardından da gazetenin yazarlarından Ferda Çetin kısa bir konuşma yaptı. Gündemdeki konuları değerlendiren Çetin, Türk devletinin Güney Kürdistan'a yönelik yaptığı saldırılara değindi, şöyle konuştu:
"Türk devleti, KDP yönetimi ile yaptığı anlaşmalarla Güney Kürdistan topraklarını yeniden inşa ediyor. Türk devletinin egemenlik ve uluslararası hukuku hiçe sayarak Irak ve Suriye topraklarını bombalaması siyasi ve askeri gücüne dayandığı için değil, Rusya, AB, BM Güney Kürdistan hükümetinin izni ve onayını aldığı için gerçekleşiyor."
KDP'nin "PKK olmasa Türkiye Güney Kürdistan'a saldırmaz" söylemlerinin basit ve sıradan bir söylem olmadığını hatırlatan Çetin, "Utanma ve edep duygusu olmayanlar yıllardır Güney Kürdistan'ın dağları, köyleri, yaylaları; Maxmûr, Şengal bombalanırken hiçbir tepki göstermezken, şimdi Türk devleti ile aynı dili kullanıyor. Bu adi bir manipülasyon örneği olduğu gibi Güney Kürdistan'ın işgalini de normalleştirmektir. Bu Kürt özgürlük hareketini bitirmez ama Güney'deki tasfiye güçlerinin sonunu getirecektir" şeklinde konuştu.
Çetin, "Özgür Politika'da çıkan haberleri ne ajanslarda ne de televizyonlarda görebilirsiniz. En geniş değerlendirmelerin ve analizlerin yapıldığı yer Yeni Özgür Politika gazetesidir. Gündemi takip etmek için gazeteyi okumamız gerekiyor" diyerek sözlerini sonlandırdı.
Çetin'in ardından sahneye çıkan Fransız asıllı Eleonore Fourniau, Kürtçe ve Türkçe ezgileri seslendirdi.