Yunanistan’daki aydınlardan saldırılarına karşı ortak deklarasyon

Yunanistan’daki yaklaşık 100 tanınmış sanatçı, aydın ve politikacı, Türk devletinin Rojava’ya dönük işgal saldırılarına karşı ortak deklarasyon yayımladı.

Yunanistan’ın başkenti Atina’da Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük işgal saldırıları, gerçekleştirilen bir panel ile ele alındı. Atina Gazeteciler Cemiyeti’nde gerçekleştirilen panele, ülkede tanınmış sanatçı, gazeteci, yazar ve politikacılar katıldı.

Yunanistan eski Ekonomi Bakanı Nadia Balabani’nin moderatörlüğünü yaptığı panele, PYD Yunanistan Temsilcisi Dr. İbrahim Müslim, Prof. Dr. Pepi Rygopoulou, Yunanistan tanınmış ses sanatçısı Nena Venetsanou ve Ressam Kyriakos Katzourakis konuşmacı olarak katıldı.

‘ROJAVA İLE DAYANIŞMALI’

Panelin açılışında konuşan Uluslararası Dayanışma Kervanı temsilcisi, Türk devletinin Efrîn işgalini hatırlatarak, kendilerinin daha önce Efrîn ile dayanışma içerisinde olduklarını söyledi. Efrîn senaryosunun tekrarlanmaması için barış ve demokrasiden yana olduğunu söyleyen herkesin Rojava ile dayanışması gerektiğini belirtti.

Eski bakan Nadia Balabani ise Kobanê Direnişi’nin sadece Kürt halkı için değil dünya demokrasisi için büyük kazanımlar sağladığını belirtti. Kobanê direnişinde tüm dünyanın radikal terör fikrine karşı demokrasinin temsilcisi gördüğü Kürt halkının yanında yer aldığını belirten Nadia, aynı dayanışmanın tekrardan gösterilmesi gerektiğini belirtti. Nadia, Rojava ile dayanışmak için yeni bir kampanya başlatacaklarını aktardı.

PYD Temsilcisi İbrahim Müslim de Kuzey ve Doğu Suriye halklarının tüm dünyanın yerine DAİŞ gibi radikal terör fikirlerine karşı direndiğini belirterek, Rojava ile dayanışmanın önemine dikkat çekti.

‘KÜRTLER DÜNYA BARIŞI İÇİN MÜCADELE EDİYOR’

Yunanistan’da darbe döneminde gösterilen direnişin temsilcileri arasında gösterilen Prof. Dr. Pepi Rygopoulou ise Türk devletinin işgal saldırılarını Suriye sınırlarını aşan bir durum olduğunu söyledi. Rygopoulou, “Kürtler tüm dünya barış ve demokrasisi için hepimiz yerine mücadele ediyor. Dünyada barış ve demokrasinin gelişmesini isteyen herkes buradaki direniş ile dayanışma göstermelidir” ifadelerini kullandı.

Ünlü müzisyen Nena Venetsanou ile Ressam Kyriakos Katzourakis ise, artık pratik adımların atılması gerektiğini belirterek, Yunanistan’daki tüm aydın ve sanatçılara Rojava’daki direniş ile dayanışmak için ortak hareket etme çağrısında bulundu.

ORTAK DEKLARASYON YAYINLANDI

Panelin ardından Türk devletinin işgal saldırılarına karşı ortak deklarasyon yayımlandı. “İşgal saldırılarına karşı Kürt halkının yanındayız” denilen ve direnişin tüm dünya için sürdürüldüğünün vurgulandığı deklarasyonda, açıklama ve kınama mesajları ile yetinen dünya devletlerine artık pratik adım atılması çağrısında bulunuldu.

Deklarasyon, Yunanistan’da tanınan müzisyen, ressam, yönetmen, sinema oyuncuları, yazar, şair ve politikacıların aralarında bulunduğu yaklaşık 100 aydın tarafından imzalandı.

Deklarasyon imzacılarından bir bölümünün ismi şöyle:

Alavanos Alekos, Alexakis Michalis, Alevromagiros Dimitris, Anastasiadis Kimon, Andréadis Giagos, Antonakis Giorgos, Antoniou Periklis, Arseni Jenny, Valavani Nadia, Vatikiotis Leonidas, Venetsanou Néna, Voulgaris Pantélis, Gérou Katia, Glezos Manolis, Grigoreas Kostas, Dalakoyra Veroniki, Daskalaki Irini, Diga Cleopatra, Zafiropoulou Linda, Isichos Kostas, Thanopoulou Caterina, Theodorakis Mikis, Karakosta Vassiliki, Karystiani Ioanna, Kasolas Mitsos, Katzourakis Kyriakos, Kefala Athina, Kokkinou Maria, Korovesis Periklis, Kranouakis Stamatis, Kremmydas, ,Kyriakidis Nestoras, Lambridou Aspasia, Lapavitsas Kostas, Leontidou Eftychia, Leontidou Lila, Lianis Giorgos, Liougos Ilias, Maïnas Stélios, Malandrinioti Liana, Maniatis Giorgos, Maraka Eleni, Misichronis Georgios, Moschochoritou Olga, Moutafis Stélios, Bartzili Maro, Bitsakis Eftychis, Boskoïtis Antonis, Nisiotis Thanasis.