Yurt dışında eylemler yayılıyor: Rojava'dan defol!

İsveç, Kanada ve Avustralya'da Rojava'ya işgalci saldırılar protesto edildi.

İsveç, Kanada ve Avustralya'da Kürtler ile dostları, Türk devletinin Rojava'ya dönük işgalci saldırılarını protesto etmek için sokaklara çıktı.

İSVEÇ

İsveç'in Göteborg, Malmö ve Helsingborg kentlerinde Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgalci saldırılarına karşı eylemler gerçekleştirdi.

Eylemlerde konuşmalar yapan Kürdistanlı ve İsveçli siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Türk devletinin Kürtler, Asuri-Süryani ve Ermenilere yönelik soykırım yapmak istediğini söyledi. İsveç ve Avrupa Birliği'ne Türkiye'nin işgaline karşı güçlü bir direniş göstermeleri çağrısı yaptı.

HELSİNGBORG

Skåne Demokratik Kürt Kültür Derneği Eşbaşkanı Ferman Ruhayi, Rojava'ya yönelik saldırıları başlatan Türk devletinin amacının Kürtleri soykırımdan geçirmek olduğunu söyledi.

Türk devletinin faşist ve yayılmacı bir zihniyetle işgali başlattığına dikkat çeken Ruhayi, ”Türkiye'nin işgal girişimi Suriye ve tüm bölgeyi olumsuz etkileyecek ve en fazla da Türk devletini bataklığa sürükleyecektir” dedi.

Kürt güçlerinin topraklarını savunmak ve DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratmak için on binin üzerinde şehit verdiğini hatırlatan Ruhayi, ”Büyük zaferler elde eden Kürt güçleri, Kürt halkıyla birlikte işgalcileri yenilgiye uğratacak güç ve inanca sahiptir” şeklinde konuştu.

MALMÖ

Malmö'deki eylem Rojava ve devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Daha sonra İsveç Kürt Demokratik Merkezi'nin açıklaması okudu.

Açıklamada Türk devletinin esas hedefinin Kürtleri soykırımdan geçirmek ve statü elde etmelerini engellemek olduğuna dikkat çekildikten sonra, İsveç ve Avrupa Birliği'ne işgale karşı çıkmaları ve Türk devletine yaptırım uygulamaları çağrısı yapıldı.

Eylemciler, PYD, YPG/YPJ bayrakları ve işgali kınayan pankratlar taşıdı.

GOTEBORG

Göteborg'da Brunnpark Meydanı'da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları da Türk devletinin Rojava'ya yönelik başlattığı işgali protesto etti.

Kürt siyasetçi Abdullah Konyalı, Erdoğan'ın amacının DAİŞ'lilere yardım etmek ve yok olmayla karşı karşıya kalan çeteleri kurtarmak olduğunu söyledi. Konyalı, ”İsveç, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'in işgal için endişeli oldukları açıklamalarını kabul etmiyoruz. Açık ve net olarak İsveç hükümeti ve politikacılara iki yüzlü tutumlarını terk etmeleri ve işgale karşı etkin tavır koymaları çağrısı yapıyoruz” dedi.

TORONTO

Kanada'nın Toronto kentinde ABD Konsolosluğu önünde toplanan Kürdistanlılar ve dostları, Rojava'ya dönük işgalci saldırıları protesto etti. Eyleme Anakbayan, ILSP temsilcileri ve Sol Parti NDP milletvekili de katıldı. Konuşmalarda Kanada devletine işgal saldırılarına karşı Kürt halkından taraf olunması çağrısı yapıldı.

Kitleye Cuma günü konsolosluk önünde yapılacak nöbet eylemine katılım çağrısında da bulunuldu.

MELBOURNE

Avustralya'nın Melbourne kentinde yaşayan Kürtler, Rojava'ya işgalci saldırıları Victoria Parlamentosu'nun önünde protesto etti. Hükümeti göreve çağıran kitle, "Türk devleti katliam yaparken seyirci kalınması utanç verici" mesajını verdi.

Eylemciler, "Kamuoyunun Avustralya hükümetine baskıda bulunması için elimizden geleni yapacağız" derken, Türk devletine "Rojava'dan defol" diye seslendi.