Zap’taki savaş cephesinden görüntüler

Gazeteci Kurtay Serhat, Zap bölgesini işgal etmek isteyen Türk ordusu ile Kürdistan özgürlük gerillaları arasında yaşanan savaşın geçtiği alanları görüntüledi. Serhat, Türk askerlerinin işgal etmeye çalıştığı tepeleri yerinde anlattı.

Türk ordusunun 17 Nisan 2022’de Zap, Metîna ve Avaşîn’e dönük havadan ve karadan başlattığı işgal saldırılarına karşı HPG ve YJA Star gerillalarının tarihi direnişi sürürken, Medya Savunma Alanları’nda bulunan gazeteci Kurtay Serhat savaş cephesini zor koşullara rağmen görüntülemeyi başardı.

Zap bölgesinin içinde bulunan Girê Hakkari, Girê Şehîd Akif, Girê FM’den başlayarak Zap suyuna kadar uzanan Şehîd Mazlum, Şehîd Leşker alanları ile Girê Cudî tepesini görüntüleyen gazeteci Serhat “Şu anda bir HPG gerillasıyla birlikteyim, sivil elbiselerimizin dikkat çekmemesi için gerillanın kamuflaj elbisesini giydik ve savaşın durumunu izliyoruz” diye konuştu.

TÜRK ASKERLERİNİN ÇADIRLARINI GÖRÜNTÜLEDİ

Karşıda bulunan Girê Hakkari tepesinde işgalci Türk ordusunun birliklerinin bulunduğu için hareket edemediklerini aktaran Serhat, kayıt altında alındığı görüntülerde savaşın son durumuna ilişkin şu bilgileri aktardı:

“Şu anda burası Girê Hakkari tepesini görüyorsunuz, yanı başında ise Girê FM bulunuyor. Burada da bugün birkaç patlama gerçekleşti, savaş ve çatışma sesleri vardı. Bu silsile devam ediyor ve Şehît Mazlum alanına dönüşüyor. İlerisinde ise Girê Şehîd Nalîn isimli tepe var, buraya yerleşen Türk askerlerini görmek mümkün. Daha önce gerilla güçlerinin bu tepeye yönelik saldırıları vardı ve işgalci ordu ağır darbeler almıştı. Aynı biçimde Türk askerleri Girê FM tepesine de yerleşmiş durumda, buradan onları bazen görmek mümkün.”

İşgal harekatının başladığı ilk gün Türk ordusunun askerlerini indirdiği Şehîd Leşker tepesini de görüntüleyen gazeteci Kurtay Serhat, tepenin üzerinde askerlere ait çadırlarının bulunduğunu aktardı. Geçtiğimiz günlerde Kurojahro silsilesinde çembere alınan Türk askerlerinin ağır kayıplar verdiğini hatırlatan Serhat, bölge açısından stratejik bir konuma sahip olan Kurojahro bölgesinde hala askeri hareketliliğin olduğunu bildirdi.

TÜRK ASKERLERİ RASTGELE ATEŞ ETTİ

Girê FM tepesinde yaşanan patlamaları da görüntüleyen Serhat “Şu anda bazen gerilla güçlerinin Türk askerlerine karşılık verdiğini duyabiliyoruz” diye konuştu.

Türk ordusunun gece saatlerinde helikopterlerle geçtiği sırada gerilla güçlerinin açtığı ateşi de görüntüleyen gazeteci Kurtay Serhat bu çatışma anında ise şu bilgileri aktardı: “Gerillalara Türk askerlerinin de karşılık verdiğini duyuyoruz. Tabii gerillanın nerede konumlandığını tespit edemiyorlar ve rastgele ateş açıyorlar. Bu durum hemen her gece yaşanıyor. Tabii şunu da söyleyebiliriz; gerilla iz bırakmayan kurşunlar kullanıyor ve bu da işgalci ordunun işini zorlaştırıyor.”