Zîlan Paris’te anıldı: Direnişi ile bize ışık tuttu

Dersim’de yaptığı fedai eylemle Kürdistan Özgürlük Mücadelesine bir ivme kazandıran Zeynep Kınacı, şehadetinin 26. yıl dönümü vesilesiyle Paris’te anıldı.

30 Haziran 1996 yılında Dersim'de fedai eylem yapan Zeynep Kınacı (Zîlan) Fransa’nın başkenti Paris merkezinde ve Grigny banliyösünde yapılan etkinliklerle anıldı.

Fransa Kürt Kadın Hareketi-TJK-F tarafından Paris merkezindeki Demokratik Kürt Toplum Merkezi lokalinde yapılan anma etkinliği, saat 18.30'da saygı duruşu ile start aldı. 

Etkinlikte şehit annesi Bêrîvan Fırat ve Fransa Demokratik Kürt Konseyi CDK-F Eşbaşkanı Xane Akdoğan söz aldı. 

Bêrîvan Fırat, "Başkanın dediği gibi Zîlan heval bir manifestodur. O eylemi ve direnişi ile yol gösterdi. Bir şehit annesi olarak benim yaşamıma da ışık tuttu. Şehit Kemal'i Zîlan'ın şehadetinden 2-3 ay sonra dünyaya getirdim. O direnişi ile bize ışık tuttu. Avrupa'da, Kürdistan'da çocukların adı oldu. Ardıllarını mücadeleye kattı" diye konuştu.

Xane Akdoğan da "Zeynep Kınacı ve diğer şehit kadınlar, bizim için tarihsel olarak önemli bir yerde duruyorlar. Kürt kadınları, Kürt gençleri onların mücadelesine sahip çıkmalı" diyerek sözlerine başlarken, Kürtlerin son günlerde yaşanan gelişmelere bakıldığında yeniden kurban seçildiğini hatırlatarak, Zîlan çizgisinin ihanete ve düşmana yanıt olacağını ifade etti.

Zîlan’ın eyleminin mücadelede bir zirveyi ifade ettiğini belirten Xane Akdoğan, düşmanın tüm saldırı aygıtları ile Kürdistan'a saldırısı karşısında direnen gerillada onun çizgisinin yaşam bulduğunu vurguladı.

Köleleştirme siyasetine bir yanıt olan Zîlan’ın direnişinin iyi anlaşılması gerektiğini kaydeden Xane Akdoğan, tüm şehitlerin anılarının mücadelede yaşadığını söyledi.

Konuşmalar ardından Zeynep Kınacı'nın mücadelesini konu alan sinevizyon gösterimi sunuldu.

TEV-ÇAND sanatçısı Nuarîn, Zîlan ve Şehîd Delîla’nın “Sê Jinên Azad” şarkıları ardından etkinlik “Şehîd namirin” sloganı ile sona erdi.

Aynı amaçla bir anma da Grigny banliyösündeki Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde yapıldı. Çiçek Botan Kadın Meclisi’nin organizesiyle düzenlenen anmada, şiirler okundu, sinevizyon gösterimi yapıldı.