Zürih'te binler Türk devletini protesto etti

İşgalci Türk devletinin Güney Kürdistan'a yaptığı saldırılar ile İzmir'de HDP'li Deniz Poyraz'ın katledilmesi İsviçre'nin Zürih kentinde binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Türk devletinin Güney Kürdistan'a dönük başlattığı işgal hareketi ile İzmir'de HDP'li Deniz Poyraz'ın katledilmesi İsviçre'nin Zürih kentinde protesto edildi. Binlerce kişinin katıldığı eylemde “İşgale ve soykırıma karşı her yer Avaşin, her yer Zap, her yer Metina!", "Dem dema azadiye ye” hamlesini sahiplenen binler, Helvetiaplatz’da bir araya geldi.

Eyleme, İsviçre Demokratik Kürt Toplumu'nun (CDK-S) çağrısıyla düzenlenen yürüyüşe Defend Kürdistan (Kürdistan'ı Savun İnisiyatifi), Güney Kürdistan'a giden barış heyetinden temsilciler, İsviçreli siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. 

Eylemde 23 Nisan'dan bu yana Güney Kürdistan'da şehit düşen gerillanın fotoğrafları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri ile Birleşik Mücadele Güçleri'nin bayrak ve flamaları ve Deniz Poyraz'ın posterleri taşındı. 

Eylem, Deniz Poyraz şahsında özgürlük, demokrasi ve barış şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı. Açıklamada konuşan CDK-S İsviçre Dönem Eşbaşkanı İsmail Kardaş, işgalci ve katliamcı Türk devlet rejiminin sürdürdüğü soykırım saldırılarına karşı gerilla direnişinin sahiplenilmesi ve enternasyonal direnişin yükseltilmesinin önemine değindi. 

Kardaş konuşmasının devamında şunlara dikkat çekti: “Bugün hemen hemen dünyanın tüm ülkelerinden yola çıkan aktivist siyasetçi, akademisyen ve benzeri yüzlerce barış gönüllü Kürt halkına uygulanmak istenen soykırımın önüne geçmek için Güney Kürdistan'a gitmiştir. Gerek Alman hükümetinin, Avrupa devletlerinin gerekse Güney Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin kendi çıkarlarını ön plana alarak barış heyetinin önüne set olmalarına karşı bizler nerede olursak olalım Medya Savunma Alanlarında gerillanın direnişini ve Önderliğimizin direniş çizgisini kendimize rehber edinerek haklı mücadelemizi sürdüreceğiz, soykırımcı güçlere karşı direnişimizi yükselterek cevap olacağız."

Güney Kürdistan’a giderek burada görüşmelerde bulunan ve dün İsviçre'ye geri dönen  Barış Heyeti'nden Dr. Maja Hess ise burada yaşanılan sürece ilişkin konuştu.

Kendisi ayrıca savaş ve işgal karşıtı aktivist olan Maja Hess, Kürt halkına yönelen soykırım saldırısına karşı oluşturulan heyette yer alarak barış gönüllüsü olarak Güney Kürdistan'a gitme kararı aldığını söyledi. Kürdistan'ı yakından tanıdığını ve Kürt halkının direnişine uzak olmadığını belirten Maja Hess şunları belirtti: 

"Gerek Alman devleti tarafından Frankfurt'ta gidişimiz engellenmesi için kendilerine dayatılan bürokratik engellemelerin gerekse Güney Kürdistan'a ulaştıktan sonra burada KDP yönetiminin bizlerin barış taleplerine karşı düşmanca yaklaşımları kabul edilmez. Kürt halkına soykırım saldırılarına karşı enternasyonalist dayanışmanın gereği  barış talebimizde ısrarcı olmayı sürdüreceğiz."

Sosyalist Parti'nden (SP) İsviçre Ulusal Konsey Milletvekili Fabian Molina ise Deniz Poyraz'ın katledildiği saldırıyı kınadı. Molina, "Güney Kürdistan'a yönelen işgale karşı Kürt halkıyla olan dayanışmamız devam edecektir" dedi. 

Devrim kurum ve parti temsilcileri tarafından yapılan konuşmaların ardından sayıları binleri bulan halk buradan sloganlarla yürüyüşe geçti.

Sık sık işgale ve katliama karşı gerilla direnişinin sahiplenildiği sloganların atıldığı yürüyüş boyunca aktivistler tarafından Almanca bildiriler okundu. Yaklaşık 2 saat boyunca Zürih caddelerinde süren yürüyüşün ardından Helvetiaplatz'a geri dönen halk eylemlerini burada sonlandırdı.