Akdeniz’de batan denizaltı 51 yıl sonra bulundu

Fransa’da 52 mürettebatıyla kaybolan bir denizaltının 51 yıl son bulunduğu duyuruldu.

Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Florence Parly tarafından yapılan açıklamada, 1968 yılında kaybolan ve bir daha izine rastlanamayan La Minerve adlı denizaltının enkazına ulaşıldı.

Denizaltının enkazına ülkenin güneyindeki Toulon şehri kıyılarına 45 kilometre uzakta bulunduğu belirtilen açıklamada, enkazın yeni tekniklerin kullanılması sayesinde mümkün olduğu dile getirildi. Enkaz, deniz yüzeyinin 2 bin 370 metre altında bulunurken, geçtiğimiz hafta arama çalışmalarına bir Amerikan gemisinin de katıldığı ve denizaltı dronları sayesinde yerinin tespit edilebildiği kaydedildi.

La Minerve adlı Fransız donanmasına ait denizaltı, 27 Ocak 1968’de 52 kişilik mürettebatıyla birlikte çıktığı bir eğitim seferi sırasında batmıştı.

Denizaltının Toulon’dan ayrıldıktan sadece 4 dakika sonra battığı bilinirken, o tarihte bir yıl kadar yapılan araştırmalarda izine rastlanamamıştı. Ancak akıntıların denizaltının enkazını kilometrelerce sürüklediği tahmin ediliyor.

Denizaltında bulunan 52 mürettebatın ailelerinin onlarca yıl verdiği mücadele sonucu 1969 yılında sonlandırılan arama çalışmalarına geçtiğimiz Ekim ayında yeniden başlanmıştı.

Henüz batma nedeni bilinmeyen denizaltının bir gemiyle çarpışma, torpidolarındaki bir patlama, füze patlaması veya havalandırma borularındaki bir arıza nedeniyle batmış olabileceği tahmin ediliyor.

La Minerve adlı geminin ABD’den gelen Seabed Constructor adlı bir arama-kurtarma gemisinin modern teknikleri sayesinde bulunduğu bildiriliyor. Seabed Constructor, son olarak Kasım 2018’de Arjantin açıklarında 44 kişilik mürettebatıyla batan San Juan adlı denizaltının enkazının bulunmasında rol oynamıştı.