Çin’in yağmur düzenleme programı yeni krizlere mi yol açacak? 

Çin’in yağmur, kar ve dolu gibi hava olaylarını düzenleme teknolojisini yayma projesi kendisi açısından oldukça faydalı olsa da komşu ülkelerle yeni bir tür krize neden olabileceğinden endişe ediliyor.

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan basın açıklamasına göre, 2025 yılına kadar hava durumunu değiştirebilecek teknoloji çok daha büyük boyutlarda hayata geçirilebilecek. 

1 MİLYON KİLOMETREKAREYE KADAR ALANDA YAĞMUR VE KAR 

Buna göre, teknolojik imkanlarla 1 milyon kilometrekarelik bir alana yetecek kadar yağmur veya kar üretilmesi ve yağdırılması mümkün olacak. Toplamda bu sistemin 5,5 milyon kilometrekarelik bir alanda yani Çin’in topraklarının yarısından fazlasında uygulanması planlanıyor! 

Aynı iddiaya göre, 580 bin kilometrekarelik bir alana kadar dolu yağışları da engellenebilecek. Bu sayede özellikle tarım alanlarında dolu yağışının neden olduğu zararlardan koruna bilinecek. 

KURAKLIK VE YANGINLAR ÖNLENEBİLİR 

Çin’in hayata geçirmeyi amaçladığı yağmur, kar ve doluyu yönetme teknolojisinin ilk adımı 2008 yılındaki Olimpiyat Oyunları öncesinde denenmişti. O dönemde gümüş iyodür ve sıvı azot partiküllerinin havaya salınması sayesinde olimpiyatların açılışından önce yağmur yağması sağlanmıştı. 

Bu metot Çin Komünist Partisi’nin önemli mitingleri öncesinde yağmurun erkene alınması için de kullanılıyor. 

BULUTLARIN YÜKÜ AĞIRLAŞTIRILARAK YAĞMUR ÖNE ALINIYOR 

Çin’deki yağmur yağdırma tekniği uzun bir süreden bu yana kullanılıyor. Çin’in 2012-2017 arasında 1 milyar dolardan fazla yatırım yaptığı havayı değiştirme yöntemleri kapsamında, gümüş iyodür salınan bulutların ağırlaştırılması ve böylelikle barındırdıkları suyu salmaları sağlanıyor. 

DOLU YAĞIŞININ NEDEN OLDUĞU ZARAR MİNİMUMA İNDİRİLİYOR 

Çin yönetimine göre, yağışlarda yapılan bu modifikasyonlar sayesinde tarımsal alanlarda oluşan ciddi tahribatların önüne geçildi. Geçtiğimiz yıl resmi Xinhua ajansının yaptığı bir haberde, meteorolojinin modifikasyonu sayesinde sadece Xinjiang bölgesindeki tarımsal alanlarda dolu nedeniyle meydana gelen tahribatların yüzde 70’i engellendi. Xinjiang, Çin’in en önemli tarım bölgelerinden biri olarak öne çıkıyor. 

BAŞKA ÜLKELERE YAĞACAK YAĞMUR MU ÇALINACAK? 

Çin’in meteoroloji modifikasyon teknolojisinin çok daha geniş alanlarda uygulama projesi, komşu ülkeler tarafından ise sert tepki çekecek. Bugüne kadar uygulanan teknolojinin ‘yağmur çalma’ anlamına geldiği savunuluyor ve bunun özellikle komşu ülke Hindistan’ın tepkisini çektiği biliniyor. 

Geçtiğimiz yıl Tayvan Ulusal Üniversitesi uzmanlarının yayınladığı bir makalede, hava olaylarının modifikasyonunun ortaklaşa koordine edilmesi gerektiği vurgulanmıştı. Tayvanlı uzmanlar, aksi halde hem Çin içindeki bölgeler arasında hem de Çin’in komşuları arasında ‘yağmur çalma’ suçlamalarının yaşanacağı iddia edilmişti.