ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı’ndan yaptırım açıklaması

ABD’nin bugün göreve başlayacak yeni Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasını kabul etmeyeceklerini ve yaptırımları gözden geçireceklerini duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’in Dışişleri Bakanı Blinken, göreve başlamadan önce Senato’ya yaptığı bilgilendirmede, Türkiye konusundaki daha önce bilinen eleştirel tavrını yineledi.

Türkiye konusunda daha çok Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerinin alınmasına dikkat çeken Blinken, “Stratejik olarak adlandırılan bir partnerimizin şu anda en büyük stratejik rakibimiz olan Rusya ile aynı hatta olması kabul edilemez” dedi.

Donald Trump’ın 14 Aralık’ta S-400 sistemi nedeniyle Ankara’ya yönelik açıkladığı yaptırımlara değinen Antony Blinken, mevcut yaptırımların ‘etkisinin görüldükten’ sonra yeni yaptırımların gerekli olup olmayacağına karar verecekleri uyarısında da bulundu.

Yıllarca AKP-MHP rejiminin politikalarına sessiz kalan Donald Trump, geçtiğimiz ay Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini aldığı gerekçesiyle ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) yasası kapsamında Türkiye’ye yaptırım kararını duyurmuştu. Yaptırımlar kapsamında Türk Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile bu kurumun Başkanı İsmet Demir ve üç üst düzey yetkiliye yönelik. SSB’ye ABD ile tüm ihracat izinleri, yetkilendirmeleri, kredileri yasaklanırken, yaptırım listesine alınan kurum yetkililerinin ABD’ye girişleri yasaklanmıştı. Ayrıca bu kişilerin varsa ABD’deki mal varlıklarının dondurulması da yaptırımlar arasında.