Antarktika’da 900 metre derinde hayat izi

Antarktika’da buzul yüzeylerinin 1 kilometre kadar dibinde hayat belirtileri bulunması, bugüne kadar bir ilk olarak görülüyor.

Frontiers in Marine Science dergisinde yayınlanan bir araştırmada, Antarktika’da yapılan incelemelerin sonuçları paylaşıldı.

British Antarctic Survey uzmanlarından Huw Griffiths tarafından yönetilen araştırmada, Antarktika’da yüzeyin 900 metre altında hayat izine rastlandı. Toplamda 1,5 milyon kilometrekarelik bir alana yayılan bir buzul platformunun altında tespit edilen bazı hayvan türlerinin hareketsiz biçimde bulundukları belirtiliyor.

Araştırmada bulduklarının oldukça ilginç olduğunu söyleyen Huw Griffiths, tümüyle donmuş bir alanda yaşam olmasının ilk olduğunu belirtti.

Araştırma kapsamında yapılan aramalarda büyük bir buzulun altında dev bir kaya tespit ediliyor. Antarktika’nın dibindeki yaşam da buzulların altındaki bu kayalarda tespit ediliyor.

Uzmanlar, söz konusu buzulun altında Güneş ışınlarının sızmasının imkân dışı olduğunu ve organik maddelerin bu denli derine inmesinin de sıra dışı olduğuna dikkat çekiyorlar.

Buzulun 900 metre altındaki organizmaların nasıl oraya ulaştıklarının önemli bir soru işareti olduğunu vurgulayan uzmanlar, bu organizmaların ne kadar süredir orada bulunduklarının da bir başka soru olduğunu belirtiyorlar.