Dünyada yaşam oluşumu şimşekler sayesinde olmuş olabilir

Yapılan son bir araştırmada, milyonlarca yıl boyunca dünyaya düşen şimşeklerin gezegenimizde hayatın oluşmasının kaynağı olabileceğini savunuluyor.

Dünyada yaşamın ortaya çıkmasına dair araştırmalara bir yenisi daha eklendi. ABD’deki Yale Üniversitesi ile İngiltere’deki Leeds Üniversitesi uzmanlarınca yapılan ortak araştırmaya göre, şimşeklerin dünyada yaşamın oluşmasına katkısı olmuş olabilir.

Araştırmaya göre, dünya üzerine milyonlarca yıl boyunca düşen şimşekler sayesinde salınan fosfor ile yaşamın başlangıcı olarak görülen biyo-moleküllerin oluşumu mümkün oldu. Uzmanlar, bu araştırmalarının hem dünyada yaşamın nasıl oluştuğu hem de başka gezegenlerde nasıl oluşabileceğine katkı sunduğunu savunuyor.

ŞİMŞEKLERİN NEDEN OLDUĞU MİNERAL SAYESİNDE

Yaşam için elzem olan fosforun 4,5 milyar yıl önce oluşan dünyada oldukça nadiren var olduğu bilinirken, yaşam için gerekli olan biyo-moleküller ile DNA’nın oluşumuna yetecek kadar fosforun nasıl bir araya geldiği merak ediliyordu. Bunun ise yeryüzüne düşen şimşeklerin oluşturduğu ve fosfor içeren schreibersite adlı mineraller sayesinde olduğu savunuluyor.

Araştırmaya göre, bundan 3,5 milyar ile 4,5 milyar yıl önce dünyaya yılda 100 milyon ile 1 milyar arasında şimşek çakıyordu. Bu sürecin ise 1 milyar kadar yıl sürdüğü ve bunun da toplamda 0,1 ile 1 kentilyon arasında bir miktarda şimşeğin dünyaya düşmesi anlamına geldiği belirtiliyor.

Daha önceki bazı araştırmalarda, dünyadaki fosforun kaynağı olan schreibersite adlı mineralin uzaydan gelen meteoritler olduğu savunuluyordu.

Son araştırmada ise meteoritlerin yaşamı oluşturacak düzeyde fosfor oluşumuna katkı sunmasının mümkün olmadığı iddia ediliyor. Ancak sadece şimşekler sayesinde yılda dünyaya 110 ila 11 bin ton arasında fosfor oluşumun sağlandığı ve bunun da yaşamın ilk aşamalarının oluşması için yeterli olduğu kaydediliyor.

Ayrıca, dünyanın bazı yerlerine şimşeklerin çok daha fazla çakmasının sonucu olarak bu bölgelerin fosfor oranı daha yüksek olan günümüzün tropikal bölgeleri olduğu da iddialar arasında.