Evrenin en tuhaf gezegenleri

Her gün bilim insanları Güneş Sistemi dışında yeni gezegenler keşfediyor. Kepler uzay aracının göreve başladığı günden bu yana gözlemlenen gezegenlerin bazıları insanın hayal dahi edemeyeceği birçok özelliğe sahip. İşte onlardan 10 tanesi.

1. OGLE-2016-BLG-1195Lb

OGLE-2016-BLG-1195Lb Güneş Sistemimizden 13 bin ışık yılı uzakta dev bir buzul gezegen. Yüzey sıcaklığı -220 derece ile -186 derece arasında değişen bu gezegendeki tüm buzulların tatlı sudan oluştuğu düşünülüyor. Ancak bu gezegenin üzerinde yaşam bildiğimiz hiçbir formda mümkün değil.

2. KELT-9b

KELT-9b evrende keşfedilen en sıcak gezegen ve her geçen gün de yok oluyor. Güneş Sistemimizden 650 ışık yılı uzaklıktaki bu gezegen kendi etrafında dönmüyor. Yani gezegenin bir yüzü sürekli olarak yörüngesinde döndüğü yıldızı görüyor.

Güneş Sistemimizin en büyük gezegeni olan Jüpiter’den üç kat daha büyük olan KELT-9b’nin yüzey sıcaklığı 4 bin 325 derece. Karşılaştırma yapmak gerekirse Güneş’in yüzey sıcaklığı yaklaşık 5 bin 505 derece.

Bilim insanlarına göre KELT-9b birkaç milyon yıl içinde bu sıcaklık nedeniyle tamamen yok olacak.

3. GJ 1214b

GJ 1214b, Güneş Sistemimizden 42 ışık yılı uzakta dev bir su gezegeni. Dünyamızın üçte ikisi sularla kaplı olmasına rağmen su gezegenimizin toplam kütlesini 10 binde 5’ini oluşturuyor. GJ 1214b’de ise bu oran yüzde 10.

Bu gezegende okyanusun derinliğinin yaklaşık 1600 kilometreye kadar ulaştığı tahmin ediliyor. Buna karşılık Dünya’da okyanusun en derin olduğu nokta olan Mariana Çukuru sadece 11 kilometre. Tüm gelişmiş teknolojimize rağmen henüz okyanusların yüzde 5’ini keşfetmiş durumdayız ve her gün derin sularda inanılmaz canlılarla karşı karşıya geliyoruz. Bilim insanları yüzeyi tamamen sularla kaplı olan GJ 1214b’nin sularının nelere ev sahipliği yaptığını hayal dahi edemiyor.

4. PSR 71719-1438

PSR 71719-1438 büyük ölçüde elmastan oluşan bir gezegen. Dünyanın 5 katı büyüklükte olan bu gezegen Güneş Sistemine 4 bin ışık yılı uzakta. Oluşumunda bol miktarda karbon bulunan bu gezegendeki devasa yerçekimi kuvvetinin yol açtığı basınç nedeniyle elmasa dönmüş durumda. PSR J1719-1438 adlı pulsarın etrafında yörüngede olan bu gezegendeki elmasın değeri hayal dahi edilemiyor.

5. Kepler-16b

Kepler-16b Yıldız Savaşları serisindeki ünlü Tatooine gezegenin gerçek yaşamdaki bir kopyası gibi. Dünyamızın 8.5 katı büyüklüğündeki bu gezegen iki yıldızın etrafında dönüyor. Yani bu gezegende gün iki yıldızın doğuşuyla başlıyor. Gezegenin bir yılı ise Dünyanın 627 yılıyla eş değer.

Gezegenimizden yaklaşık 200 ışık yılı uzaklıktaki Kepler-16b’nin atmosferinde hidrojen, metan ve helyum bulunuyor. Bu nedenle bildiğimiz formda bir yaşama ev sahipliği yapması mümkün değil.

6. Kepler-10b

Kepler-10b bugüne kadar Güneş Sistemi dışında keşfedilen en küçük gezegen. Bu gezegen cehennem diye tasvir edilebilecek bir yer.

Güneş Sisteminden 560 ışık yılı uzaktaki Kepler-10b’nin yüzeyi lav okyanuslarıyla kaplı. Yüzey sıcaklığı yaklaşık 1400 derece olan bu gezegenin içeriğinde yoğun miktarda demir bulunuyor. Bu nedenle Kepler-10b kırmızı renkte.

7. TrES-2b

TrES-2b evrenin bugüne kadar keşfedilen en karanlık gezegeni. Gezegen yıldızının kendisine sağladığı ışığın yüzde 1’inden azını yansıtıyor. Yani bir diğer deyişle kömürden daha kara bir gezegen.
Bilim insanları bu gezegenin bulunmasının büyük bir mucize olduğunu düşünüyor. Dünya’dan 750 ışık yılı uzaktaki bu gezegenin atmosferindeki sodyum, potasyum ve titanyum oksit sayesinde TrES-2b teleskoplarımız tarafından görülebildi.

Bilim insanları gezegenin nasıl olup da bu kadar karanlık olduğu konusunda ise bir fikir sahibi dahi değil.

8. HD 189733b

HD 189733b evrendeki en ilginç gezegenlerden biri. Bu gezegende yağmur yerine cam yağıyor. Silikondan oluşan atmosferindeki soğuma sonucunda yağış yüzeye ulaşmadan cama dönüşüyor. Bu gezegendeki tek sorun kafanıza yağacak camlar değil. Evrende kaydedilen en şiddetli rüzgarlar da bu gezegende. Bilim insanları HD 189733b’deki rüzgarın hızının saatte 8 bin 700 kilometreye ulaştığını tespit etmiş durumda.

9. 55 Cancri

5 Cancri yörüngesinde döndüğü yıldızına Merkür’ün Güneş’e olan uzaklığından 25 kat daha yakın. Bu nedenle kendi etrafında dönmüyor. Buna karşın bu gezegende bir yıl sadece 18 saat.

Bu gezegende bilim insanları suyun varlığını tespit etti. Ancak gezegendeki su sürekli olarak gaz ve sıvı arasında “süperkritik” bir halde bulunuyor.

10. CoRoT-7b

CoRoT-7b’de gökyüzünden taş yağıyor. Yani Dünyamızdaki “başımıza taş yağacak” kavramının evrende gerçek olduğunu bildiğimiz tek gezegen. Bu gezegen de kendi etrafında dönmüyor. Yani bir yüzü sürekli olarak yıldızına dönük. Yıldızına dönük bölümde yüzey sıcaklığı 2 bin 200 dereceyi bulurken diğer tarafta ise yaklaşık eksi 210 derece.

Bu gezegendeki lav aşırı sıcaklar nedeniyle buharlaşıyor. Ve bu bulutlar soğuk bölüme geçtiği zaman katılaşarak yüzeye yağıyor. Sıcak bölümde ise sürekli lav yağmurları var.

Kaynak: Yeni Özgür Politika