Facebook, milyarlarca 'sahte' hesabı sildi!

Facebook’un patronu Mark Zuckerberg, “büyük temizlik operasyonu”nda milyarlarca hesabı “sahte” olduğu gerekçesiyle sildiklerini açıkladı. Zuckerberg, Facebook’un tasfiye edilmesi çağrılarını da reddetti.

Facebook, otomatik olarak kötü amaçlı kurulan hesapların artışını operasyona gerekçe olarak gösteriyor. Bu operasyon özellikle Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi yoğunlaştırıldı.

Zuckerberg’e göre altı ay içerisinde üç milyardan fazla sahte hesap silindi. Zararlı içeriklerin silinmesinin yanısıra, seçimlere müdahaleyi engellemek ve iyi güvenlikli araçlara sahip olmanın mevcut durumda toplumların en önemli konusu olduğunu savunan Zuckerberg, Facebook’un tasfiye edilmesi çağrılarını reddetti.

Zuckerberg, “Yeni hizmetlerin sürekli ortaya çıktığı çok rekabetçi ve çok dinamik bir çevrede varlık gösteriyor” dedikten sonra, bu alandaki tekelcilik suçlamasını da reddetti.

FACEBOOK TASFİYE EDİLSİN ÇAĞRISI

ABD’de aralarında Elizabeth Warren ve Bernie Sanders’in de olduğu 2020’deki başkanlık seçimlerinin bir çok demokrat aday adayı, çok güçlü ve tekelci olarak değerlendirdikleri Facebook ve diğer teknoloji devlerinin tasfiye edilmesi için kısa bir süre önce çağrıda bulundu.

Mark Zuckerberg, bu çağrılara cevaben içeriklerin denetimine ayrılan bütçenin önemi üzerinde durarak, “Biz başka şirketlerin yapamayacağı şeyleri yapabiliriz” dedi. Zuckerberg, bu ifadeleri ile Facebook’un tasfiyesinin bu sorunlara karşı etkili mücadeleyi engelleyeceğini iddia etti.

Sosyal ağ şirketi Facebook’un iki numaralı ismi Sheryl Sandberg, Mayıs ortasında yaptığı bir açıklamada Facebook’un zayıflatılmasının Çinli grupların yararına olacağını öne sürmüştü.

Mark Zuckerberg, bununla birlikte internetin düzenlenmesinden yana olduğunu sözlerine ekleyerek, “Şirketlerin internet üzerinde neyin görülüp görülmeyeceğine tek başına karar vermesi gerektiğini düşünmüyorum” dedi.

DEZENFORMASYON AMAÇLI SAHTE HESAPLAR

Facebook’a göre mevcut durumda aktif olan hesapların yüzde 5’i gerçek bir kişi veya organizasyonu temsil etmiyor. Tespit edilmesi zor olduğu belirtilen bu hesapların siyasi manipülasyon yaratmak amacıyla dezenformasyon kampanyaları yürütebileceği iddia ediliyor.

Siber dünyada eylemler düzenleyen Avaaz isimli sivil toplum örgütü, 26 Mayıs’taki Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi, 32 milyonu aşkın kişinin takip ettiği 500’ü aşkın sayfa ve grubun yalan haberler ve nefret içeriği yaydıklarından şüphe ettiklerini duyurmuştu.

Facebook, içeriklere ilişkin tepkilerin yanısıra özellikle kendisine bağlı Whatsapp mesajlaşma ağındaki güvenlik açıkları nedeniyle de sık sık skandallara konu oluyor.