Korana virüse karşı 600’ü aşkın araştırma gerçekleştirildi

Covid-19 adı verilen yeni korona virüs salgınının ortaya çıktığı Ocak ayından bu yana kadar 600’ü aşkın bilimsel araştırma gerçekleştirildi. Virüse karşı aşının ise en az 12 ay ile 18 ay zaman alacağı tahmin ediliyor.

 

Covid-19 adı verilen yeni korona virüs salgınının ortaya çıktığı Ocak ayından bu yana kadar 600’ü aşkın bilimsel araştırma gerçekleştirildi. Araştırmalarda ortaya çıkan sonuçlar, Covid-19 virüsünün belirli yaş gruplarında veya ülkelerde farklı etkilerinin olduğunu gösteriyor.

YAŞ ORTALAMASI 45-56 ARASI

Dün gece yarısına kadar 118 bini aşkın kişiye virüsün bulaştığı ve bu sayının gerçekte çok daha fazla olabileceği tahmin ediliyor. Ölü sayısı çoğunluğu Çin’de olmak üzere 4 bin 265’in üzerinde.

Ayrıca virüsün bulaştığı kişilerin yaş ortalamalarının 45 ile 56 yaşları arasında olduğu görülürken, hastalığın etkileri özellikle 65 yaş üstü bireylerde ‘ağır’ biçimde kendini gösteriyor. Özellikle diyabet hastaları ile solunum yolu hastalığı veya kardiyo-vasküler rahatsızlığı olanlarda Covid-19’un etkileri daha ağır oluyor.

ÇOCUKLARA BULAŞMA RİSKİ AYNI DÜZEYDE

Korona virüs salgınından şimdiye kadar en az etkilenenler ise, çocuklar. Yapılan tüm araştırmalarda çocukların da tıpkı yetişkinler gibi virüsü kapma riskinin olduğunu gösteriyor. Ancak virüsün bulaştığı çocukların büyük kısmında semptomlar ya çok az ya da hiç görülmüyor.

 4-5 VEYA EN GEÇ 14 GÜNLÜK KULUÇKA DÖNEMİ

Covid-19’un bulaştığı kişilerde virüsün bulaşmasının ardından ortalama 4 ile 5 günde semptomların görülmeye başladığı anlaşılıyor. Hastalığın kuluçka süresi 14 güne kadar çıkabiliyorsa da her 10 hastadan 9’unca 14 günün altında bir sürede semptomlar ortaya çıkıyor.

SEMPTOMLAR BAŞLADIKTAN SONRA BULAŞIYOR

Merak edilen soruların başında da virüsün kuluçka döneminde başka bireylere bulaştırılıp bulaştırılamayacağı. Grip virüsünün bulaştığı bir kişi, virüs henüz kendi bedeninde kuluçka aşamasında iken ve semptomların başlamasından bir iki gün öncesinde başkalarına bulaştırabiliyor.

Korona virüs vakalarının büyük çoğunluğunda ise virüsün ancak kuluçka aşaması tamamlandıktan ve semptomlar görüldükten sonra başkalarına bulaştırıldığı anlaşılıyor. Bu yüzden semptomların başladığı andan itibaren hasta bireyin başkalarıyla teması kesmesi oldukça önemli.

Ancak bugüne kadarki vakaların bazılarında hastaların hiç semptom göstermeden virüsü başkalarına bulaştırdığı tespit edildi. Özellikle çocukların Covid-19’dan daha az etkilendikleri biliniyor ve Covid-19 semptomları kimi durumlarda görülmüyor. Bu yüzden semptom görülmeden virüsün başkalarına yayanların başında çocuk taşıyıcıların geldiği tahmin ediliyor. ‘Asemptomatik taşıyıcı’ denilen bu tür kişilerin 3 haftaya kadar bir süre virüsü başka bireylere bulaştırma riski de bulunuyor.

Virüsün hastalığa dönüşmesi ardından vücuttaki etkileri 32 güne kadar sürüyor. Çocuklarda ise hastalığın süresi daha kısa olabiliyor.

BEDEN DIŞINDA 1 SAAT İLE BİRKAÇ GÜN KADAR YAŞAYABİLİYOR

Covid-19 virüsü konuşurken, öksürürken veya hapşırırken ağızdan ya da burundan çıkan damlacıklar yoluyla bulaşıyor. Virüsün vücut dışı ortamda ise bir saat ile birkaç güne kadar süre varlığını koruyabildiği belirtiliyor. Bu nedenle Amerikan uzmanlar, hasta bir bireyin çalıştığı veya bulunduğu bir ortamın temizlenmesi işleminin en az 24 saat sonra yapılmasını öneriyorlar.

MUTASYONA UĞRAMA SÜRESİ UZUN

Covid-19 virüsünün mutasyona uğrayıp uğramadığı konusu da merak ediliyor. Çinli uzmanların Aralık 2019-Şubat 2020 arasındaki hastalar üzerindeki araştırmasında yüzde 99,9 oranında virüsün köklerinin benzer olduğu görülmüştü. Yani virüsün mutasyona uğrama süresi gribe oranla oldukça yavaş.

ÖLÜM ORANI ÜLKEDEN ÜLKEYE DEĞİŞİYOR

Covid-19’un bulaştığı bireyler arasındaki ölüm oranları da ülkeden ülkeye farklılık gösterebiliyor. Johns Hopkins Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaya göre, bin 281 vakanın görüldüğü Almanya’da sadece 2 ölüm yaşandı. Bu ise vakaların yüzde 0,2 oranında ölümle sonuçlandığı anlamına geliyor.

Bir başka Avrupa ülkesi İtalya’da ise, virüs oldukça yüksek oranda ölüme yol açtı. İtalya’da 9 bin 172 vakaya karşılık 463 ölüm görülürken, toplamda vakaların yüzde 5’inde ölümle sonuçlandığı anlaşılıyor. Ancak bu farkın hem hastaların tedaviye alınmasında gecikilmesi hem de tedavi imkanlarının Almanya’da daha sıkı şekilde hayata geçirilmesi sonucu oluştuğu tahmin ediliyor.

SICAKLIKLARDA YOK OLMA İHTİMALİ KESİN DEĞİL

Covid-19’un kışın bitmesiyle birlikte sıcaklıklar sayesinde yok olma ihtimali ise bilimsel olarak kesinleştirilebilmiş değil. Ancak Afrika, Güney Amerika ve Avustralya’da vakaların çok az görülmesi virüsün sıcak havalarda yaşayamayabileceği ihtimalini güçlendiriyor.

İKİNCİ KEZ BULAŞMA RİSKİ YOK!

Korona virüsünün bir kez bulaştığı kişiye ikinci kez bulaşma riskinin olmadığı savunuluyor. Virüsün bulaştığı vücudun geliştirdiği antikorlar sayesinde virüsün ikinci kez bulaşmasının mümkün olmadığı varsayılıyor. 

AŞISININ BULUNMASI 1,5 YILI BULABİLİR

Virüsün ortaya çıkması ardından aşısının bulunması için bilimsel çalışmalar da başlamıştı. Sadece Çin’de 80 kadar klinik deney gerçekleştirilirken, başta Ebola virüsüne karşı kullanılan Remdesevir gibi tedaviler de test edildi. Ancak bu sadece virüsün çoğalmasını engelleyebiliyor.

Virüse karşı aşının ise en az 12 ay ile 18 ay zaman alacağı tahmin ediliyor.