GÖRÜNTÜLÜ

‘Kürtler arasında bir çatışma yaşanırsa ilk darbe Başur’a olur’

KDP’nin Türk devleti ile birlikte gerillaya saldırmasının Kürtler için bir felaket olacağını söyleyen Kürt siyasetçi Dr. Mehmet Emîn Pencewînî, böyle bir durumda ilk darbenin Başur’a yönelik olacağını belirtti.

MEHMET EMÎN PENCEWÎNÎ

Türk devletinin Irak ve İran'la birlikte üç yıldır Kürt Özgürlük Hareketi’ne yönelik saldırı hazırlıkları yaptığını hatırlatan KNK Üyesi Kürt siyasetçi Dr. Mehmet Emîn Pencewînî, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başur ve Irak ziyaretlerinin de bu saldırı hazırlıklarının bir parçası olduğunu kaydetti.

Irak Savunma Bakanlığı’nın Türk devletine PKK’ye yönelik saldırılara katılmayacağını ilettiğine dikkat çeken Kürt siyasetçi Dr. Mehmet Emîn Pencewînî, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Çünkü PKK Irak'ta ‘terör listesi’nde değil ve biz PKK'yi terörist olarak tanımıyoruz dediler. YNK ve lideri Bafil Talabani başta olmak üzere Güney Kurdistan'daki siyasi partilerin çoğu, Türkiye'nin PKK'ye karşı yürüttüğü savaşa katılmayacaklarını söyledi. Çünkü PKK, YNK bölgesinde değil.


Türkiye, İran'dan da aynı anda PJAK'a saldırmasını talep etti ancak İran bunu kabul etmedi. İran, NATO üyesi Türk ordusunun sınırına yaklaşmasını istemediğinden dolayı bu savaşı da desteklemiyor. Şu ana kadar durum bu. Saldırıya Kurdistan Bölgesi güçlerinin bir kısmının katılacağı söyleniyor. Bu konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak Güney Kurdistan siyasetçileri arasında konuşulanlara göre; KDP'de bir kesimin Türkiye'nin PKK'ye karşı yürüttüğü savaşa katılmaktan yana olduğu söyleniyor.

KDP’deki bir kesim ise bunun iyi bir şey olmadığını söylüyor. Şu ana kadar durum bu. Ancak Güney Kurdistan halkı genel olarak bu saldırıya ve bir Kürt gücünün Türk ordusuyla birlikte Kandil'e saldırmasına karşı çıkıyor. Bu büyük bir felaket olur. Böyle bir durumda ilk darbe Güney Kurdistan'a olacaktır. Eğer bir Kürt gücü Türk ordusuyla birlikte bir diğer Kürt gücüne saldırırsa bu ulusal birliğe çok büyük zarar verir, durum Kürtlerle Türk devleti arasında değil, Kürtler ile Kürtler arasında bir savaşa dönüşür. KNK toplantısına katılan tüm Kurdistan partilerinin temsilcileri ve Kurdistanlı şahsiyetler, konuşmalarında Başur’da hiçbir gücün Türk ordusunun Kurdistan gerillalarına yönelik saldırısına yardım etmemesini talep etti.”