Trump ‘Yıldız savaşlarını’ başlattı

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ve Rusya’nın oluşturduğu “tehdidi” gerekçe göstererek, yakında “uzay gücünün” kurulacağını doğruladı.

Trump, “Yıldız savaşları” durumunda hazır olmak istiyor, ya da “yıldız savaşlarının” fitilini ateşliyor.

ABD Başkanı, bir uzay askeri komutanlığının kurulacağını açıkladı. Bu komutanlık, ABD’nin bu yeni savaş sahasında Çin ve Rusya karşısında egemenliğini güvenceye almakla görevli olacak.

Washington’daki bir törende konuşan Trump, “Uzayın Amerika’nın ulusal güvenlik ve savunma merkezinde olduğunu tanıyan tarihi bir an, tarihi bir gündür” dedi.

Uzay gücü çerçevesine ilk olarak “Spacecom” adıyla bir komutanlık oluşturuldu. Trump’a göre “Spacecom”, “uzayda Amerikan hakimiyetinin asla zan altında bırakılmaması veya tehdit edilmemesini güvenceye alacak.” ABD Başkanı, “Zira biliyoruz ki çatışmaları önlemenin en iyi yöntemi, zafere hazırlanmaktır” diye ekledi.

Trump, “Savaş alanlarındaki operasyonlar ve yaşam stilimiz için çok önemli olan Amerikan uydularına” saldıran ABD düşmanlarına karşı mücadelenin sözkonusu olduğunu savundu.

Spacecom bölgece Petangon’un 11’inci askeri komutanlığı oldu. Ortadoğu’daki Amerikan askeri operasyonlarından sorumlu Centcom ile aynı değerde görülüyor.

Pentagon, Spacecom’un görevlerini şöyle sıraladı: caydırmak, savunmak, uzay savaşı için etkili bir kapasite sunmak ve uzayda savaş için savaşçıları eğitmek.

Trump, Spacecom’dan sonra Amerikan ordusunun altıncı kolu olarak “uzay gücünün” kurulacağını açıkladı. Bu gücün ABD’nin 1950’den bu yana uzaydaki askeri operasyonlarını gözeten hava kuvvetleri bünyesinde oluşturulacak.

ABD, Çin ve Rusya tarafından tehdit edilen ABD’nin uzay alanındaki hakimiyetini güvenceye almak için böyle bir adım attığını iddia ediyor.

Spacecom’u yönetecek kişi olan general John Raymond, “Bugün uzay alanında en iyileri biziz ama üstünlük düzeyimiz daralıyor. Hızlı ilerlememiz ve başta kalmamız gerekiyor” dedi.