Uçan taksilere rekor yatırım

Bilim kurgu filmlerinde sıkça rastlanan uçak taksiler giderek daha fazla yatırımcının dikkatini çekiyor.

2021 yılında uçak taksi teknolojisine dokuz milyar dolarlık yatırım yapıldı. McKinsey stratejik danışmanlık kabinesinin tahminlerine göre 10 yıl içinde uçak taksiler, uçaklardan daha fazla uçuş gerçekleştirecek. Taksilerin bir ile altı arasında yolcu taşıması bekleniyor.

Boeing şirketi uçan taksilere 450 milyon dolarlık yatırım yaptı. Ancak bu teknoloji ile ilgilenen tek şirketi Amerikalı üretici Boeing değil.

Çok sayıda bilinen şirket, üretici veya start-up prototipler üzerine çalışıyor ve bu alanda deneme uçuşları gerçekleştiriyor. Uçak taksi teknolojisinde hızlılık, güvenlik, sessizlik ve daha az CO2 emisyonu vaat ediliyor.

Bu yeni araçların, büyük kentlerde artan araç trafiğine alternatif olmayı umuyor.

Bununla birlikte uzmanlar bireylerin çoğu açısından günlük ulaşımın asla bu şekilde olmayacağını düşünüyor. En iyi ihtimalle, uçan araçların imkanı olanlar tarafından kullanılabileceği sanılıyor.

İniş ve kalkış kapasiteleri, sınırlı sayıda yolcu taşıması gelişme önündeki sorunlar olarak dururken, hava trafiğinin düzenlenmesi, çevresel ve jeopolitik sorunlar ile bu araçlara yönelik siber saldırı riski de engeller arasında sayılıyor.