Wuhan laboratuvarı: Koronavirüsün kökeni halen bilinmiyor

Yeni koronavirüsün ortaya çıktığı Wuhan’da bulunan Viroloji Enstitüsü’ne bağlı P4 laboratuvarı, virüsün bu laboratuvardan çıktığı iddialarını reddederken, yeni virüsün kökeninin halen bilinmediğini kaydetti.

Amerikan medyasında Nisan ayı ortasında yayınlanan haberlerde, yeni koronavirüsün bilimsel adı olan SARS-CoV-2’nin Wuhan’daki P4 laboratuvarında sentetize edildiği iddia edilmişti.

Bu merkez, 2004 yılında bulaşıcı hastalıkları önleme ve mücadele amacıyla Fransa ve Çin arasındaki bir anlaşmanın sonucu kurulmuştu.

Bilimsel konsensüs ve Dünya Sağlık Örgütü ile Fransız yetkililerin yalanlamalarına rağmen, virüsün laboratuvarda üretildiği ya da güvenlik yetersizliği nedeniyle laboratuvardan kaçtığı yönündeki teoriler alan kazandı.

ABD Başkanı Donald Trump 15 Nisan’da yaptığı açıklamada virüsün kökeni ve yayılma koşullarını belirlemek için bir soruşturma başlattıklarını belirtirken, Çin’i de soruşturmanın sonuçları konusunda uyardı. Trump sık sık Çin’i mevcut pandeminin yayılmasının sorumlusu olmakla suçluyor.

İDDİALARI REDDETTİ

Reuters’a konuşan Wuhan Viroloji Enstitüsü profesörü ve P4 ulusal biyogüvenlik laboratuvarı müdürü Yuan Zhiming, iddiaların “kötü niyetli” olduğunu savunarak, mevcut tüm kanıtlara aykırı bir şekilde üretildiğini belirtti.

Zhiming, “Wuhan Viroloji Enstitüsü’nün yeni bir koronavirüs tasarlayacak ve geliştirecek ne niyeti ne de kapasiteleri var” dedi. Zhimming, “Dahası, SARS-CoV-2 genomunda insani bir manipülasyonun ürünü olduğunu salık veren hiçbir bilgi yok” diye ekledi.

Bazı komplo teorileri Hindistanlı Teknoloji Enstitüsü’nün bir yazı ile beslendi. Daha sonra kaldırılan yazıda koronavirüste zarfındaki proteinlerin garip bir şekilde HIV’in viral zarfı ile benzerlik gösterdiği iddia ediliyordu.

Çoğu araştırmacılar ise SARS-CoV-2’nin hayvan kökenli olduğunu, aracı bir hayvanla da insana bulaştığını düşünüyor. En gerçekçi ihtimal olarak da yarasalardan pangoline, pangolinden insana geçtiği sanılıyor.

BULAŞICI HASTALIKLARIN YÜZDE 70’İ HAYVAN KÖKENLİ

Yuan Zhiming, “Ortaya çıkan bulaşıcı hastalıkların yüzde 70’inden fazlası, başta yabani hayvanlar olmak üzere, hayvan çıkışlı” dedi.

Zhiming, “Yıllar içerisinde küresel düzeyde iklim değişiklikleri ve insan faaliyetlerinin devam eden yayılmasının etkisiyle insanlar ile yabani hayvanlar arasındaki temasla bağlantılı artan bir risk tespit ettik” ifadelerini kullandı.

Zhiming, virüsün laboratuvardan kazara çıktığı yönündeki iddiaları da reddederken, laboratuvarın özel korumalar ve sıkı protokollerle yüksek güvenlik altında olduğunu savunuyor.

P4 laboratuvarının müdürü, şeffaflık örneği göstermeye kararlı olduklarını, istenilen zamanda ellerindeki tüm bilgileri paylaşacaklarını söyledi.

YENİ KORONAVİRÜSÜN KÖKENİ HENÜZ BİLİNMİYOR

Ancak yeni koronavirüsün kökenini belirlemenin zor olduğunu belirten Yuan Zhiming, “Virüsün kökenini takip etmek, çok sayıda şüphe içeren bilimsel bir sorun meydan okumayı teşkil ediyor” dedi.

Zhiming, “Umarım ki, virüsün kökenini belirlemeye yönelik araştırmalar için rasyonel bir ortam sunmak amacıyla herkes önyargılarını bir tarafa bırakır” diye ekledi.