Yapay zekâ ürünü algoritma Corona’yı Aralık sonunda tespit etmiş

Kanada’da geliştirilen yapay zekaya dayalı bir algoritma sayesinde Çin’den yayılan Corona Virüsü salgınının WHO’dan çok daha önce ortaya çıkarıldığı savunulurken, yeni teknolojilerin salgınlarla mücadeleyi erkene almanın önünü açacağı vurgulanıyor.

Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve şimdiye kadar 130’un üzerinde kişinin ölümüne neden olan Corona Virüsü’nün Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) en az 10 gün önce tespit edildiği bildiriliyor. Wired adlı aylı Amerikan dergisinde yer alan haberde, Kanada’da 2014 yılında yeni virüslerin ortaya çıkışını tespit etmek amacıyla geliştirilen BlueDot adlı algoritma sayesinde Corona Virüsü’nün çıkışı Aralık ayı sonunda tespit edildi. Bu ise, WHO’nun Wuhan’da ortaya çıkan gribal türde bir salgına işaret ettiği 9 Ocak tarihinden 10 gün öncesine denk geliyor.

EN ZAYIF İŞARETLERİ ALGILIYOR

Habere göre, Toronto şehrindeki BlueDot adlı şirket tarafından aynı isimle geliştirilen yapay zekâ ürünü algoritma sayesinde Wuhan’daki virüsten kaynaklı çok sayıda kişinin sağlık kuruluşlarına başvurduğu anlaşıldı. 65 ayrı dilde resmi beyanları algılayabilen algoritma, aynı zamanda bitki veya hayvan kaynaklı hastalıklara ilişkin raporları tarayabilme özelliğine sahip. Habere göre algoritma, salgınların yayılmasına dair çok zayıf olsa da işaretlerini algılarken, bu işaretlerin hangi coğrafik bölgede yoğunlaştığını da tespit edebiliyor.

SALGININ NERELERDEN YAYILACAĞI DAHİ TAHMİN EDİLDİ

BlueDot’un ayrıca dünya genelindeki havayolları şirketlerinin bilet kayıtlarına erişebildiği ve virüsün bulaştığı bireylerin nereye ve ne zaman gittiğini kaydettiği belirtiliyor. Algoritmanın topladığı tüm verilerin daha sonra epidemologlar tarafından irdelendiği ve söz konusu bilgilerin teyidinin sağlandığı da verilen bilgiler arasında.

Wired’in haberine göre, BlueDot’un topladığı veriler sayesinde Aralık ayı sonunda Wuhan’da salgın hastalık baş göstereceği sonucuna ulaşıldı. BlueDot’un daha sonrasında virüsün Bangkok, Seul, Taipei ve Tokyo gibi diğer Asya şehirlerine doğru yayılışını da önceden haber verdiği savunuluyor.

GÖNDERİLEN UYARI BİLGİLERİ DİKKATE ALINMADI

Çin’de başlayan virüsün yayılmasının sınırlı tutulmasını sağlayabilecek olan BlueDot’un verilerinin ise, bazı kuruluşlarca ciddiye alınmamasının mevcut salgına yol açtığı görülüyor. İddiaya göre, BlueDot tarafından toplanan veriler ışığında varılan sonuç, salgının yayılacağıydı. Ve bu amaçla da hem sağlık otoritelerine hem de havayolu şirketlerine uyarılarda bulunuldu. Ancak uyarıların gönderildiği kuruluşların ‘yanlış alarm’ olabileceği korkusuyla BlueDot’un uyarılarını dikkate almadığı bildiriliyor. Bu ise, virüsün yayılmasını önlemede en az 10 günlük bir gecikmeye neden oldu.