Yılın bilimsel keşfi: Hücre hücre DNA analizi !

DNA’nın hücrelerin zaman içerisine gelişmeleri için sinyal gönderme biçimini oraya koyan yeni teknolojiler, Amerikan dergisi Science tarafından 2018 yılının keşfi olarak belirlendi.

Uzmanlara göre DNA’yı incelemek için geliştirilen yeni yöntemler, gelecek on yılları değiştirerek, yaşlanma, iyileştirme ve hastalık süreçlerine ilişkin daha net bir tablo çıkarılmasını sağlayacak.

Science dergisi, “Tıpkı, teller, nefesli çalgılar ve vurma çalgıların bir senfoni oluşturmak için çalmasını gösteren müzikal bir partisyon gibi, bir teknoloji topluluğu da, kendilerine özgür rollerini oynayabilmeleri amacıyla hücrelere sinyal göndermek için her hücrenin genlerinin nasıl aktifleştiğini ortaya koyuyor” değerlendirmesinde bulundu.

Amerikan bilim dergisi, hücre hücre DNA analizini yılın keşfi olarak belirledi. Yapılan bir anketle bu sonuca varıldı. Derginin okuyucuları oyları ile yılın keşfini belirledi. Önerilen 10 bilimsel gelişme için 12 bin dolayında oy kullanıldı. DNA’lara ilişkin teknolojiler açık arayla birinci oldu.

Modern yöntemler, 2002 Nobel Tıp Ödülü sahibi John Sulston ve meslektaşlarının çalışmalarına dayanıyor. Bu araştırmacılar, larvaların hücre hücre nasıl geliştiğini mikroskopla detaylı bir şekilde gözlemleyerek Caenorhabditis elegans isimli solucanın gelişimini haritalandırmıştı.

Başta DNA’nin büyük ölçekli olarak paralel kurgulanışı ve gelişmiş mikroskop olmak üzere mevcut teknolojilerle, bu kez her hücre bünyesindeki genlerin davranışsal modellilerine dayalı olarak “tespit-analiz-birleştirme” yöntemleri kullanılarak “Caenorhabditis elegans”ın hücreleri yeniden haritalandırıldı.

Bu yıl içerisinde, bir yassı solucan, bir balık, bir kurbağa ve diğer organizmaların, organ ve uzuv oluşturmaya başlama biçimi üzerine bir çok haber yayınlandı. Bilim insanları tüm dünyada, bu tekniklerin insan hücreleri üzerine uygulanma biçimi üzerinde çalışıyorlar. Diğer bir ifadeyle, insan hücrelerinin yaşlanması ve yeniden oluşması, ama aynı zamanda kanser, diyabet veya başka fiziksel bozukluklar gibi değişimler üzerinde nasıl uygulanacağı inceleniyor.

Science dergisine göre uluslararası Human Cell Atlas konsorsiyumu, her tip insan hücresini tespit edebiliyor. 

Avrupa’da 53 kurum ve 60 şirketi barındıran LifeTime isimli konsorsiyum da kanser, diyabet ve diğer hastalıkları geliştiren dokuların biçimini hücre hücre inceliyor. Sicence dergisinde yer alan haberde “Tek hücreli devrim daha yeni başlıyor” vurgusu yapıldı.