10 milyonu aşkın Amerikalı şimdiden oy kullandı

ABD'de 3 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri için şimdiden 10 milyonu aşkın kişi oy kullandı.

Florida Üniversitesi'nde US Elections Project'in internet sitesinde paylaştığı bilgilere göre ilgili eyaletlerde 10 milyon 296 bin 180 seçmen "posta" yoluyla ya da "erken oy" hakkı çerçevesinde oy kullandı.

Erken oy kullanma düzeyinin, 2016 seçimlerinin çok üzerinde olduğu belirtiliyor. Çok sayıda Amerikalı koronavirüs salgını nedeniyle şahsen oy kullanmak yerine posta ile göndermeyi tercih etti.

3 Kasım'daki seçimlerde ABD Başkanı Donald Trump ile demokrat rakibi Joe Biden yarışıyor.

ANKETLER BIDEN'DAN YANA

Anketler Joe Biden'in önde olduğunu gösteriyor. New York Times ve Sienna College tarafından yapılan bir ankete göre Joe Biden yüzde 49 oranında destek görürken, Trump'a oy vereceklerin oranı yüzde 41 düzeyinde.

Ayrıca 2016'da Trump yanlısı olan Florida, Pennsylvania ve Ohio eyaletlerinin bu kez Trump'ın rakibini tercih ettiği belirtiliyor. Ancak anketler sandıklar yanılabilir.

2016 yılında da benzer bir ankete katılanların yüzde 49'u Hillary Clinton'a, yüzde 38'i Donald Trump'a oy vereceğini belirtmişti. Ancak sürpriz bir şekilde Trump, Beyaz Saray'ın başına geçti.

SEÇMENLERİN BİRİNCİ ÖNCELİĞİ SAĞLIK POLİTİKASI

Covid-19 salgını Amerikan sağlık sistemindeki ağır sorunları bir kez daha gün yüzüne çıkardığı için, bunun seçimlerde önemli etki yaratabileceği ifade ediliyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre sağlık sorunları seçmenlerin yüzde 70'inin birinci siyasi önceliğini oluşturuyor. Arkasında ise ekonomi geliyor.