187 ülkede musluk suyunun içilmesi tehlikeli

ABD'nin Sağlık ve İnsan Hizmetleri Dairesi'nin dünya çapında yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre 187 ülkede musluk sularının içilmesi insan sağlığı için tehlikeli. Bu ülkelerin arasında Türkiye de yer alıyor.

ABD'nin Sağlık ve İnsan Hizmetleri Dairesi'nin kamu sağlığı ve kamu güvenliğinin sağlanması konusunda çalışan bir birimi olan Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC) yurt dışına tatile çıkacak vatandaşları için hangi ülkede musluk sularının içilmeyeceğine dair bir liste hazırlıyor. Resmi internet sitesinde yeni bir liste açıklayan merkez musluk sularının içilmeyeceği ülke sayısının 187’e çıktığını bildirdi.

Dünya çapında hemen hemen bütün ülkelerdeki musluklardan alınan su örneklerini alan merkez, suların insan sağlığı için tehlikeli olup olmadığını veya bulaşıcı hastalıkları taşıyıp taşımadığını inceliyor. Merkez daha sonra musluk sularının hangi ülkelerde içilmeyeceğini kırmızı renkteki bir dünya haritasıyla açıklıyor. Avrupa Birliği üyesi sadece iki ülke; Bulgaristan ve Romanya bu listede yer aldı.

SADECE 57 ÜLKENİN MUSLUK SUYU TEMİZ!

Yeni listede musluk suları insan sağlığı için tehlikeli olan ülkelerinin artması dikkat çekerken, aralarında Avrupa’nın bazı adaları olmak üzere Türkiye’den Tayland’a kadar geniş bir coğrafyada musluk sularının kesinlikle içilmemesi önerildi. ABD’nin sağlık birimi vatandaşlarına söz konusu ülkelere seyahat edecek vatandaşlarına kapalı şişe ve kutulardaki hazır suları içmesini önerdi.

Musluk suları içilebilecek ülkelerin sayısı ise 57 olarak açıklandı. Avrupa Birliği’nin musluk sularına yönelik sıkı kurallardan dolayı Almanya, Fransa, İspanya, İtalya gibi birçok batı Avrupa ülkesi bu listede yer aldı. Ayrıca ABD’nin yanı sıra Kanada, Şili, Suudi Arabistan, Avusturalya, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde musluk sularının insan sağlığı açısından temiz olduğu belirtildi.