2023’te 30 bin göçmen Manş Denizi’ni geçti

Fransa ile İngiltere arasındaki Manş Denizi'ni 2023 yılında yaklaşık 30 bin göçmenin geçtiği bildirildi.

İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın rakamlarına göre 2023 yılında 29 bin 437 göçmen Manş Denizi üzerinden geçiş yaparken, bu rakam 2022 yılında 45 bin 774 olarak kayda geçmişti. 

2023 yılında Britanya kıyılarına gelen yasadışı göçmenlerin yaklaşık yüzde 20'sinin Afganistan'dan geldiği bildirildi. Bunları yüzde 12 ile İranlılar, yüzde 11 ile Türkiyeliler, yüzde 9 ile Eritreliler ve yüzde 9 ile Iraklılar takip ediyor.  

2022 yılında geçiş yapan en kalabalık grup yüzde 12,65 ile Arnavutlardı. Bu oran geçen yıl yüzde 90 azaldı. 

Londra ve Tiran, Arnavutların Birleşik Krallık'a yasadışı yollardan geçişini engellemeyi amaçlayan bir anlaşma imzalamıştı.  

İngiliz hükümeti çeşitli vesilelerle bu anlaşmanın yanısıra Fransa ile imzalanan anlaşmanın başarısını övdü.  

Mart ayında İngiltere Başbakankı Rishi Sunak ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Londra'nın Fransız sahillerinde gözetimi arttırmak ve kaçakçılık çeteleriyle mücadele etmek için üç yıl boyunca 500 milyon eurodan fazla katkıda bulunacağı bir anlaşmaya vardı.  

İltica konusunda son derece kısıtlayıcı yasalar benimseyen İngiliz Muhafazakâr hükümeti, Birleşik Krallık'a yasadışı yollardan gelen göçmenleri Ruanda'ya sınır dışı etmeyi planlıyor.  

Bu plan Yüksek Mahkeme tarafından engellenmişti ancak Londra, Kigali ile yeni bir anlaşmaya vardı.  

Rishi Sunak Aralık ayında milletvekillerine yaptığı açıklamada yeni taslağın "Parlamento'nun önüne getirilen en sert göçmenlik yasası olduğunu" söyledi.