219 mültecinin yardım çığlığı nihayet duyuldu

İngiliz sokak sanatçısı Banks’ın mültecileri kurtarmak için satın aldığı ve Louise Michel adını verdiği gemi mültecilerin bir kısmına nihayet yardım gitti.

İngiliz sokak sanatçısı Banksy, geçtiğimiz günlerde Akdeniz’de mültecilerin kurtarılması için bir gemi satın almıştı. İspanya, İtalya ve Malta gibi ülkelerin son iki yıldır kaçak göçmenleri taşıyan gemilere sınırlarını kapatmasının ardından Akdeniz’de bir insanlık dramı yaşanıyordu.

Gerçek kimliği bilinmeyen ve kendisini Banksy olarak tanıtan sanatçı ise Avrupa’da son yıllarda artan göçmen karşıtlığını anlatan eserlerin satışından elde ettiği paralarla satın aldığı gemiye Louise Michel ismini vermişti. Banksy’in gemisi önceki gün orta Akdeniz’e açıldıktan hemen sonra devrilmek üzere olan iki bottan 219 mülteciyi kurtardı. Botlardan bir tanesinde bir mültecinin yaşamını yitirdiği mülteci dramı bununla sınırlı kalmadı.

Kurtarılan mültecileri iki gündür ne İtalya ne de Malta kabul etmiyordu. Üstelik Louise Michel gemisi kapasitesinden daha fazla mülteci almış ve hareket edemez durumdaydı. Sanatçı Banksy ise sanal ağlardaki hesaplarında Avrupa Birliği’nin mültecilere karşı sergilediği yaklaşımını sert sözlerle eleştirdi. “Bütün siyahlar hayat mücadelesini ölerek veriyor” şeklinde bir videoya yayınlayan sanatçının yardım çığlığı akşam saatlerinde duyuldu.

Lampudusa adasından kalkan İtalyan sahil güvenlik gemisi, çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 49 mülteciyi alarak karaya götürdü. Geri kalan mülteciler ise Akdeniz’de görev yapan bir başka yardım gemisi “Sea Watch 4” tarafından kabul edildi. Fakat henüz “Sea Watch 4” gemisine taşınan mültecileri kabul eden bir ülkeye çıkmadı. Kurtarılan mültecilerin acil sağlık ihtiyaçlarının bulunduğuna dikkat çekiliyor.

‘FAŞİZM KARŞITI MÜCADELENİN BİR PARÇASI’

İngiliz sanatçı Bansky'nin çizgilerinin yer aldığı Louise Michel gemisinde arama ve kurtarma çalışmalarında deneyimli 10 kişilik bir eki görev yapıyor. Geminin kaptanı Pia Klemp geçtiğimiz günlerde İngiliz basınına yaptığı açıklamada Banksy'nin yardım gemisi alma serüveninin 2019’da başladığını belirterek şu bilgileri vermişti:

“Bana o dönem yazdığı bir e-postada ‘Ben İngiltere'den bir sanatçıyım, göç kriziyle ilgili çalışmalarım var ve bunlardan elde ettiğim parayla yeni bir gemi almak için kullanabilir misiniz?’ diye sordu. Önce böyle bir teklifi şaka zannettim. Ben de şahsen denizde insanları boğulmaktan kurtarma işini insani bir eylem değil, faşizm karşıtı mücadelesinin bir parçası olarak görüyorum.”