225 milyon yıllık dinazor türü keşfedildi

Brezilya’nın Rio Grande do Sul eyaletine bağlı Agudo yakınlarında bulunan fosillerin, günümüzden 225 milyon yıl önce yaşamış olan bir dinazor türüne ait olduğu tespit edildi.

Santa Maria Üniversitesi uzmanlarının yaptığı incelemeler sonucu, elde edilen üç iskeletin uzun kuyruklarının yanı sıra oldukça uzun olan boyunlarıyla bilinen Sauropoda dinazor türüne ait olduğu anlaşıldı.

Sauropadalar, Brontosaurus ile Diplodocus gibi bilinen en büyük canlı türleriyle de akrabaydı.

Biology Letters dergisinde yayınlanan araştırmada tespit edilen Sauropoda türüne ‘Macrocollum itaquii’ adı verildi. Uzmanlar, yeni buldukları fosillerin ait olduğu dinazor türünün Sauropodaların gelişim aşamalarına dair önemli ipuçları verdiğine dikkat çekiyor.

Bulunan yeni türün öncülleri olan Sauropodalardan çok daha büyük olduğu anlaşılırken, Sauropodaların boyunları uzadıkça kafalarının da küçüldüğü sonucuna varıldı.

İlk öncülleri 233 milyon yıl önce ortaya çıktığı tahmin edilen Sauropodaların baş ve kuyruğa kadar uzunluklarının 40 metreye, boylarının ise 17 metreye kadar olabileceği tahmin ediliyordu. 50 tona kadar ağırlıkları olduğu tahmin edilen bu türün daha sonraki araştırmalarda daha küçük olabileceği anlaşılmıştı. Bundan dolayı boy ve ağırlıklarına dair tahminler aşağı çekilmişti.