35 yıl önce SSCB’nin elinde sanılan asker ülkesinde çıktı

Soğuk savaş döneminde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) güçlerine esir düştüğü sanılan bir Amerikan askerinin bilinenden çok farklı akıbeti tam 35 yıl sonra ortaya çıktı.

William Howard Hughes Jr adlı bir Amerikan hava kuvvetleri subayı, 1983 yılında kaybolmuştu. O tarihten bu yana Amerikan subayının Sovyetlerin elinde esir olduğu sanılıyor veya resmiyette öyle duyurulmuştu.

Ancak günümüzde 66 yaşında olan eski ABD subayının gerçekte ordudan firar ettiği, sahte pasaportla yakalanmasıyla ortaya çıktı.

Adını Barry O’Beirne olarak değiştiren William Howard Hughes Jr’un sahte pasaportlara ilişkin bir soruşturma sırasında tesadüfen yakalandığı bildirildi. Amerikan subayının ifadesinde, 1983 yılında yaşadığı depresyonlar nedeniyle hava kuvvetlerinden firar ettiğini itiraf ettiği belirtildi. Hollanda’da NATO subaylarıyla görev yaptığı esnada ordudan kaçan subay, sahte bir kimlikle yeni bir yaşam kurmaya karar verdiğini söyledi.

Firarının ardından sürekli Kaliforniya eyaletinde yaşayan William Howard Hughes Jr’in o dönemde firar ettiği düşünülse de daha çok Sovyetler’in eline geçmiş olabileceği tezi üzerinde durulmuştu.

Soruşturmayı yürüten Amerikan Hava Kuvvetleri yetkilileri, firari subayın elinde herhangi bir gizli belgenin olmadığını savunuyorlar. Eski subayın 5 yıla kadar hapisle cezalandırılabileceği öğrenildi.