37. Gün: Hastaneler morga dönüşüyor, Netanyahu ‘başka bir şey’ istiyor!

Hamas ve İsrail arasındaki çatışmaların 37. gününde Gazze'deki hastanelerde endişe giderek artarken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin Yönetimi'nden "başka bir şey" istediğini söyledi.

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısıyla başlayan savaş 37’nci gününde devam ediyor.

Özellikle hastanelerdeki endişe artıyor. Birçok hastane elektrik kesintileri ve bombalanma riskiyle karşı karşıya.

BİLANÇO

Hamas Sağlık Bakanlığı'nın verdiği son bilançoya göre İsrail bombardımanları Gazze'de 4 bin 506'sı çocuk olmak üzere çoğu sivil 11 bin 078 kişinin ölümüne neden oldu.

İsrail ordusunun cumartesi akşamı açıkladığı rakamlara göre, üç gün içinde yaklaşık 200 bin Filistinli, insani yardım "duraklamaları" sırasında her gün açık tutulan "koridorlar" aracılığıyla bölgenin daha az hedef alınan güneyine sığınmak zorunda kaldı

1,5 MİLYONU AŞKIN KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ

Gazze'nin feci bir insani duruma sürüklendiğini ilan eden BM'ye göre toplamda 2,4 milyonluk nüfusun 1,5 milyondan fazlası yerinden edildi.

20 HASTANE HİZMET DIŞI

BM İnsani İşler Ofisi'ne (OCHA) göre Gazze Şeridi'ndeki 36 hastaneden 20'si savaş nedeniyle "hizmet dışı" kaldı.

WHO CİDDİ ENDİŞELİ

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, pazar günü erken saatlerde Gazze'deki en büyük hastane olan ve "tekrarlanan saldırılara" maruz kalan El Şifa Hastanesi'ndeki muhataplarıyla "irtibatını kaybettiğini" bildirerek alarma geçti.

Ghebreyesus X'te yaptığı açıklamada "WHO, sağlık çalışanlarının, yaşam destek ünitesine bağlı bebekler de dahil olmak üzere yüzlerce hasta ve yaralının ve hastanede kalan yerinden edilmiş insanların güvenliği konusunda ciddi endişe duymaktadır" dedi.

MSF: HASTANELER MORGA DÖNÜŞÜYOR

İsrail ordusu pazar günü yaptığı açıklamada, çevresinde yoğun çatışmaların yaşandığı hastanedeki bebeklerin tahliyesine yardımcı olacağına dair güvence verdi.

Cumartesi günü, sivil toplum örgütleri elektrik eksikliği nedeniyle yoğun yenidoğan bakımının durdurulmasının ardından hastanede "iki prematüre bebeğin" öldüğünü bildirdi.

Yenidoğum ünitesinde Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) cerrahı olarak görev yapan Dr. Mohammed Obeid, X'te yayınlanan mesajında bebeklerin "kuvözleri artık çalışmadığı ve elektrik olmadığı için öldüğünü" söyledi.

MSF Pazar günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, "Ateşkes ya da en azından hastaların tıbbi tahliyesi ile bu katliamı derhal durdurmazsak, bu hastaneler morga dönüşecek" dedi.

MSF son günlerde Gazze'deki hastanelerin "aralıksız bombalandığını" bildirdi. İsrail ordusu El Şifa hastanesini hedef aldığını reddetti ve "Gazze Şeridi'ndeki terör örgütlerini" hastaneyi "kötü ateşlenmiş bir roketle" vurmakla suçladı.

NETAYAHU FİLİSTİN YÖNETİMİ’NDEN ‘BAŞKA BİR ŞEY’ İSTİYOR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu cumartesi günü yaptığı açıklamada, Hamas'ın "kökünü kazımak" için Gazze Şeridi'nde yürüttüğü savaşta, şu anda Mahmud Abbas'ın başkanlığını yaptığı Filistin Yönetimi'nden "başka bir şeyin" Gazze Şeridi'ni yönetmesini istediğini söyledi.

Netanyahu, "Katliamın (7 Ekim’deki) üzerinden 30 günden fazla zaman geçmesine rağmen hala katliamı kınamayan (...) biri tarafından yönetilen bir otorite olamaz. Orada başka bir şey olması gerekecek. Ama her halükarda bizim güvenlik kontrolümüzün olması gerekecek" dedi.

İsrail Başbakanı, "Yeniden ortaya çıkabilecek teröristleri yerinden etmek için istediğimiz zaman girebileceğimiz tam bir güvenlik kontrolüne ihtiyacımız var. (…)Ertesi gün Gazze askerden arındırılmış olacak, artık Gazze'den İsrail'e yönelik herhangi bir tehdit olmayacak. İsrail'in güvenlik kontrolü altında olmayan her yerde terörün geri döneceğini 7 Ekim katliamı kesin olarak kanıtlamıştır” ifadelerini kullandı.