38. gün: Hamas’a göre tüm hastaneler hizmet dışı kaldı

İsrail-Hamas savaşının 38’inci gününde Hamas, Gazze Şeridi’ndeki tüm hastanelerin hizmet dışı kaldığını ve El Şifa hastanesine altı prematüre bebeğin öldüğünü bildirdi. AB, Hamas’ın ‘hastaneleri kullanmasını’ kınadı.

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırısıyla başlayan savaş 38’inci gününe girdi.

HASTANELER HİZMET DIŞI

Hamas hükümeti pazartesi günü yaptığı açıklamada Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki "tüm hastanelerin çalışamaz durumda" olduğunu belirtti.

Hamas ayrıca, en büyük hastane El-Şifa’da elektrik olmaması nedeniyle "altı prematüre bebeğin" ve "dokuz yoğun bakım hastasının" öldüğünü iddia etti.

Pazar günü yenidoğum ünitesinde Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) cerrahı olarak görev yapan Dr. Mohammed Obeid de X'te yayınlanan mesajında bebeklerin "kuvözleri artık çalışmadığı ve elektrik olmadığı için öldüğünü" söylemişti.  MSF pazar günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, "Ateşkes ya da en azından hastaların tıbbi tahliyesi ile bu katliamı derhal durdurmazsak, bu hastaneler morga dönüşecek" diye uyarmıştı.

AB HAMAS’IN HASTANELERİ KULLANILMASINI KINADI

Avrupa Birliği ise Hamas'ın Gazze Şeridi'nde "hastaneleri ve sivilleri canlı kalkan olarak" kullanmasını kınamayı tercih etti. AB, İsrail'e de devam eden savaşta sivilleri korumak için "azami itidal" göstermesi çağrısında bulundu.

REHİNE PAZARLIĞI

Rehinelerin kurtarılması için elinden geleni yapması yönünde İsrail hükümeti üzerindeki baskı artarken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu pazar günü CNN'e verdiği bir mülakatta kadın, çocuk ve yaşlıların serbest bırakılması konusunda bir anlaşmaya varılabileceğini belirtti.

HAMAS GÖRÜŞMELERİ ASKIYA ALDI

Hamas ise İsrail'in Gazze Şeridi'nin ana hastanesi olan El Şifa Hastanesi'ne uyguladığı muamele nedeniyle görüşmeleri askıya aldığını açıkladı.

GAZZE'DE 11 BİNİ AŞKIN ÖLÜ

Hamas hükümeti, pazar günü verdiği son bilançoda savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanlarında 11 bin 180 Filistinlinin öldüğünü duyurmuştu. Ancak bu bilanço geçen her saat ağırlaşıyor.

GAZZE’DE 44 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜ

İsrail ordusu pazartesi günü yaptığı açıklamada Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda iki askerinin daha öldüğünü ve Hamas ile savaşın başlamasından bu yana Filistin topraklarında ölen toplam asker sayısının 44'e yükseldiğini duyurdu.