44. gün: El Şifa ‘ölüm bölgesi’, İsrail operasyonlarını genişletiyor

İsrail-Hamas savaşının 44’üncü gününde İsrail operasyonlarını genişletirken, ABD Gazze Şeridi ve Batı Şeria’nın birleştirilmesi çağrısında bulundu. WHO, El Şifa hastanesinin boşaltılması için bir plan üzerinde çalışıyor.

İsrail ordusu "Gazze Şeridi'nin yeni bölgelerinde operasyonlarını genişletmeye devam ettiğini" duyurdu.

Ordu, cumartesi günü bölgenin kuzeyindeki Cibaliye ve Zeytun bölgelerinde operasyonlar düzenlediğini bildirdi.

WHO: EL ŞİFA HASTANESİ ‘ÖLÜM BÖLGESİ’

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) cumartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun aramalarının hedefi olan Gazze'deki El-Şifa hastanesine bir heyet gönderdiğini ve "ölüm bölgesi" olarak nitelendirdiği kurumun boşaltılması için bir plan üzerinde çalıştığını duyurdu.

Açıklamada, "WHO ve ortakları kalan hastaların, personelin ve ailelerinin acilen tahliyesi için planlar hazırlıyor" dedi. WHO, cumartesi günü itibariyle hastanede 291 hasta ve 25 sağlık çalışanının kaldığını belirtti.

ÖLÜ SAYISI 12 BİN 300’Ü AŞTI

Cumartesi akşamı Hamas hükümeti, 7 Ekim'den bu yana İsrail bombardımanlarında 5 binden fazlası çocuk olmak üzere 12 bin 300 Filistinlinin öldüğünü açıkladı.

NÜFUSUN ÜÇTE İKİSİ YERİNDEN EDİLDİ

BM'ye göre Gazze Şeridi'nin 2,4 milyonluk nüfusunun üçte ikisinden fazlası savaş nedeniyle yerinden edildi.

BEYAZ SARAY: HENÜZ BİR ANLAŞMAYA VARMADIK

Beyaz Saray, cumartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasında rehinelerin serbest bırakılması ve çatışmalara ara verilmesini sağlayacak bir anlaşmaya varılması için "çok çalışmaya devam ettiklerini" bildirdi.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada "Henüz bir anlaşmaya varmadık ama bunun için çok çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

Sözcü, Washington Post'un savaşan taraflar arasında çatışmalara beş günlük bir ara verilmesi karşılığında rehinelerin serbest bırakılmasını öngören bir anlaşmaya varıldığı yönündeki haberini yalanladı.

BIDEN GAZZE VE BATI ŞERİA’NIN BİRLEŞTİRİLMESİNİ İSTEDİ

ABD Başkanı Joe Biden, Washington Post'ta yayınlanan bir makalesinde Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nin gelecekte "yeniden canlandırılmış bir Filistin Yönetimi" altında birleştirilmesi çağrısında bulundu.

Joe Biden, "Gazze ve Batı Şeria tek bir yönetim yapısı altında, nihayetinde yeniden canlandırılmış bir Filistin Yönetimi altında yeniden birleştirilmelidir" diye yazdı.

NETANYAHU, FİLİSTİN’İ KENDİSİNE GÖRE BİÇİMLENDİRMEK İSTİYOR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu düzenlediği basın toplantısında "Filistin Yönetimi'nin mevcut haliyle Gazze'nin sorumluluğunu üstlenemeyeceğini" söyledi.

Netanyahu "Gazze'de terörizmi destekleyen, terörizmi teşvik eden, terörizmi finanse eden ve terörizmi öğreten bir sivil otoriteye sahip olamayız" dedi.

Batı Şeria'nın özerk bölgelerini yöneten Devlet Başkanı Mahmud Abbas, kasım ayı başında Filistin Yönetimi'nin Gazze Şeridi'ne geri dönmesini işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü de kapsayan bir "siyasi çözüme" bağlamıştı.

LÜBNAN CEPHESİ

Lübnan sınırında bombardımanlar yoğunlaşıyor. Haaretz'in haberine göre İsrail ordusu pazar günü Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine saldırdığını duyurdu. İsrail ordusuna göre erken saatlerde Lübnan sınırından İsrail'e onlarca havan mermisi atıldı.

Lübnan resmi haber ajansı ANI, İsrail topçusunun sabah saatlerinde Lübnan'ın güneyindeki Cebbayn kasabasının dış mahallelerini hedef aldığını bildirdi.

Hizbullah pazar sabahı Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, savaşçılarının sabah 8.30'da Lübnan'ın güneyindeki Dhayra köyünün karşısındaki iki İsrail mevzisini "uygun silahlarla" hedef aldığını duyurdu, ancak daha fazla ayrıntı vermedi.