60 milyon kişi iç göçe maruz kaldı

Sivil toplum örgütlerinin yaptığı bir araştırmaya göre çatışmalar ve doğal felaketler, 2021 yılında 60 milyona yakın kişinin iç göçe maruz kalmasına yol açtı. Ortadoğu’daki göç ise son on yılın en düşük seviyesinde.

Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) ve Norveç Mülteciler Konseyi (NRC) tarafından yapılan araştırmaya göre, 2021 yılında 59,1 milyon kişi iç göçe maruz kaldı. Bunların yarısına yakınının 18 yaşın altındaki kişilerden oluştuğu belirtildi. 

Araştırma, yurtdışındaki mültecileri hesaba katmıyor. Yıldan yıla iç göç artarken, 2022 yılında Ukrayna savaşı nedeniyle yeni bir rekor yaşanması bekleniyor. 

60 milyona yakın iç göç, son on yılın ikinci en yüksek seviyesini gösteriyor. 

IDMC Müdürü Alexandra Bilak, “2022 yılı karanlık olacağa benziyor” dedi.  Şubatta başlayan Ukrayna savaşı nedeniyle BM’ye göre 8 milyondan fazla kişi ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı. 

Bilak ile birlikte Cenevre’de bir basın toplantısı düzenleyen NRC Genel Sekreteri Jan Egeland, dünyadaki durumun hiç bu kadar kötü olmadığını belirterek, “Dünya çöküyor” dedi.  

Egeland, "Bugün durum aslında rekor sayının gösterdiğinden inanılmaz derecede daha kötü. İnsan acılarının tırmanışına sona erdirmek için dünya liderlerinin çatışmadan kaçınma ve çatışmayı çözme konusundaki düşüncelerinde devasa bir değişiklik yapmasına ihtiyacımız var" diye ekledi. 

Geçen yıl Sahra Altı Afrika, en fazla iç göçün yaşandığı bölge oldu. Sadece Etiyopya’da ağır kuraklık ve çatışmalardan dolayı 5 milyonu aşkın kişi göçe maruz kaldı. Bu rakam, bir ülke içerisinde bir yıl içerisinde yaşanan en büyük göçü ifade ediyor. 

İç göç konusunda benzeri görülmemiş hareketlilikler, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Afganistan’da da yaşandı. Afganistan’da Taliban’ın iktidara dönüşü, kuraklıkla birleşince evlerinden kaçanların sayısı arttı. 

Askerlerin darbe ile iktidarı ele geçirdiği Myanmar’da da iç göç rekor düzeye çıkarken Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da son on yılın en düşük iç göçü yaşandı. 

Suriye, Libya ve Irak’taki çatışmalar belli düzeyde azalmakla birlikte, bölgede iç göçe maruz kalanların toplamı halen yüksek seviyelerde bulunuyor. 

Suriye, 2021 yılı sonu itibarıyla toplamda 6,7 milyon kişiyle iç göçe maruz kalanların en fazla olduğu ülke olarak kalmaya devam ediyor.  

Suriye’yi 5,3 milyon kişi ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti, 5,2 milyon ile Kolombiya takip ediyor.  Afganistan ve Yemen’in her birinde ise 4,3 milyon kişi ülke içerisinde yer değiştirmiş durumda. 

Her ne kadar çatışmalar nedeniyle iç göçe maruz kalanların sayısı halen çok yüksek olsa da insanların evlerinden kaçmak zorunda bırakan nedenlerin başında doğal felaketler geliyor. Geçen yıl doğal felaketler nedeniyle 23,7 milyon kişi iç göçe maruz kaldı. 

Toplamda, 2021'deki doğal afetlerle bağlantılı iç göçün yüzde 70'i Çin, Filipinler ve Hindistan'da kaydedildi. Ancak Egeland, giderek artan bir şekilde çatışmalar ve doğal afetlerin el ele gittiği konusunda uyardı. 

Mozambik, Myanmar, Somali ve Güney Sudan gibi ülkelerde krizler üst üste biniyor. Bu krizler beslenme güvenliği üzerinde etkide bulunuyor ve milyonlarca kişinin savunmasızlığını daha da arttırıyor.