Çetelerin işgal ettiği Palma’da insanlar göç etmek zorunda kalıyor

Çetelerin saldırısına maruz kalan Mozambik’te insanlar yaşam alanlarını terk ediyor.

Çarşamba gününden bu yana çetelerin saldırısına maruz kalan Mozambik’in kuzey doğusunda insanlar evlerini terk etmek zorunda kalıyor.

Şimdiye kadar onlarca sivil öldürülürken, yüzlerce insan ise kayıp.

Çetelerin Mozambik’in kuzey doğusundaki Palma kentine yönelik düzenlediği saldırı ardından binlerce insan insan evlerini terk etmek zorunda kalırken, çok sayıda insan da öldürüldü. Ayrıca yüzlerce kişinin de kayıp olduğu belirtiliyor.

Mozambik’in kıyı kentlerinden Palma Fransız petrol şirketi Total’ın 2024 yılından itibaren operasyonel olması planlanan sitesine gaz sitesine de 10 kilometre mesafede bulunuyor.

Palma kenti 48 saat süren çatışmalar ardından silahlı çetelerin eline geçmişti.

Mozambikli yetkililer şimdiye kadar onlarca kişinin öldüğünü, yüzden fazla kişinin de kayıp olduğunu kaydetti.

DAİŞ’e bağlı olduğunu açıklayan çeteler yaklaşık üç yıldır ağırlığı Müslüman olan bu bölgelerde varlığını korumaya çalışıyor. Tanzanya ile sınır olan bölgeye çeteler Çarşamba günü üç cepheden saldırmış ve kenti 48 saatlik çatışma ardından işgal etti.

Görgü tanıkları sivil toplum örgütlerine yaptıkları beyanlarda çetelerin insanların üzerine rast gele ateş açtığını ve cenazeleri orta yerde bıraktığını aktardı.

İnsanların köylerini ve evlerini terk etmek zorunda kaldığı ve çevredeki ormana sığındığını ya da kıyıya giderek kayıklara bindiğini da görgü tanıkları belirtiyor.

Bölgede faaliyet yürüten Caritas, göçmen akışına dikkat çekerek, Padma’daki gaz şirketinden insanların da aralarında olduğunu kaydetti.

HRW Bölge Yöneticisi Dewa Mavhinga ise insanları tahliye etmeyi sürdürdüklerini aktardı.