Çin, altı Afrika ülkesi lehine gümrük vergilerini kaldırıyor

Çin Devlet Konseyi bu hafta, Angola, Gambiya, Mali, Madagaskar, Moritanya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden ithal edilen ürünler üzerindeki gümrük vergilerini kaldırdığını açıkladı.

Bu önlem, bu ülkelerden gelen ve vergilendirilebilen %98 ürünü kapsıyor; bunlar arasında kahve, palm yağı, pamuk, kakao, meyve, deniz ürünleri ve baharatlar gibi ürünler bulunuyor. Bu ürünler, şimdiye kadar Çin'e varışlarında vergilendiriliyordu.

Çin’in kararlaştırıldığı gümrük tarifelerinin kaldırılması, 25 Aralık'ta yürürlüğe girecek.

Yaklaşık 1,5 milyar nüfusu beslemek zorunda olan ve 2032 yılına kadar tahıllarda kendi kendine yeterlilik hedefleyen Çin, gıda ihtiyaçları için ithalata bağlı kalmaya devam ediyor. Yaşam standartlarının yükselmesiyle birlikte, özellikle orta sınıfa mensup 400 milyon Çinli, tüketim alışkanlıklarını zenginleştirdi. Covid-19 sonrası, özellikle kahveye olan ilgi Çin'de artış gösterdi ve Çinliler, kahve tüketiminde komşuları Korelileri geçerek bu alanda öncü oldular.

Bu duyuruda, işlenmiş ürünlerden bahsediliyor. Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni, bu durumu daha önce doğtu bir lekilde öngörmüştü. Geçen ay bir Çinli yasama heyetiyle görüşen Museveni, Çin'in pazarını sadece ham maddeye değil, işlenmiş kahveye de daha fazla açmasını istemişti.

SİNO-AFRİKA DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ RUHUNU YANSITMAK

Geçen Ağustos'ta Johannesburg'daki Brics zirvesinde, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Afrika ülkelerine bu ürünleri işleyecek sanayiler kurmaları konusunda yardım etmeyi vaadetmişti. Bu sıfır gümrük vergisi, sisal ve kauçuk gibi gıda dışı ürünleri de kapsıyor. Son iki yılda toplamda 21 Afrika ülkesi bu imkandan yararlandı.

Çin Yeni Ajansı'nın bildirisine göre, bu tarife muafiyeti politikası, Sino-Afrika dostluk ve işbirliği ruhunu yansıtmak, yüksek kaliteli ve ortak kader topluluğu oluşturmayı kolaylaştırma amacını taşıyor ve sonunda Çin ile diplomatik ilişkiler kuran tüm az gelişmiş Afrika ülkelerine genişletilmesi bekleniyor. Çin gümrüklerine göre, 2023'ün ilk on ayında Çin ile Afrika kıtası arasındaki ticaret yaklaşık 218 milyar euroya ulaştı, bunun yaklaşık 85 milyar eurosu Afrika ürünlerinin ithalatından oluşuyordu.