Çin, Asya-Pasifik’te NATO tipi ittifaklar konusunda uyardı

Çin Savunma Bakanı Li Shangfu, Asya-Pasifik bölgesinde NATO tipi ittifakları teşvik etmeyi hedefleyen teşebbüsler konusunda uyardı.

Çin Savunma Bakanı, Singapur’da “Shangri-La” diyalogu çerçevesinde düzenlenen güvenlik konferansında yaptığı konuşmada “Asya-Pasifik bölgesinde NATO benzeri (ittifakları) teşvik etme girişimleri, bölge ülkelerini alıkoyma, çatışmaları ve karşı karşıya gelmeleri abartma biçimidir; bu da Asya-Pasifik’i bir anlaşmazlık ve çatışma kasırgasına sürüklemekten başka bir işe yaramayacaktır” dedi.

Savunma Bakanı, “Bugünün Asya-Pasifik'in küçük kliklerin gruplaşmasına değil, açık ve kapsayıcı işbirliğine ihtiyacı var. İki dünya savaşının tüm ülke halklarına yol açtığı ciddi felaketleri unutmamalı ve bu trajik tarihin tekerrür etmesine izin vermemeliyiz” diye ekledi.

Li Shangfu, herhangi bir ülkenin adını vermedi, ancak sözleri dolaylı olarak Pekin'in etkisine karşı bölgedeki ittifaklarını ve ortaklıklarını güçlendiren ABD'yi hedef alıyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Birleşik Krallık ile birlikte AUKUS ittifakında yer alırken, Avustralya, Hindistan ve Japonya ile birlikte ise QUAD ittifakının bir üyesi durumunda.