Çin: Avrupa ticaret savaşında doğru tarafta yer almalı

AFP’ye konuşan Çin’in Fransa Büyükelçisi Lu Shaye, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) başlattığı ticari savaşta Avrupa’nın ‘tarihin doğru tarafında yer alması’ gerektiği uyarısında bulundu.

‘Avrupalıların ‘Çin-ABD ticaret savaşında’ nasıl bir pozisyon almaları gerektiği’ yönündeki bir soruya yanıt veren Lu Shaye, Çin’in çok taraflı bir dünyadan yana olduğunun altını çizdi. ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Önce Amerika’ sloganını hatırlatan Çinli büyükelçi, “Ve bence Avrupa ülkeleri tarihin doğru tarafında yer almalılar; çok taraflı bir dünyayı korumalı ve savunmalılar” diye konuştu.

“ÇİN’İ EZMEK İSTEDİ AMA KENDİSİ SORUNLARLA KARŞILAŞTI”

ABD’nin ek gümrük vergileriyle ‘Çin’i ezmek’ istediğini savunan Lu Shaye, “Ancak aradan geçen bir yıla rağmen Çin, ezilmedi. Ekonomimiz yüzde 6,3’lük bir oranla büyümeye devam etti. Tam tersine ABD, ekonomik sorunlarla karşılaştı” diye uyardı.

‘AVRUPA’YA DA ZARAR VERİYOR’ UYARISI

Çin’in ABD ile kendi çıkarlarına karşı bir anlaşmaya yanaşmayacağını vurgulayan Lu Shaye, dünyanın iki büyük ekonomisi arasındaki ticaret savaşının Avrupa başta olmak üzere diğer ülkelere de zarar verdiğini savundu. Almanya’nın bu yılın ilk yarısında resesyona girdiğini hatırlatan Lu Shaye, bunu gören Başbakan Angela Merkel’in kalabalık bir iş insanı heyetiyle Çin’e geldiğine dikkat çekti.

Lu Shaye, Avrupa ülkelerinin Çin devleti ile ekonomisinin sunduğu ‘fırsatları’ doğru değerlendirmesi gerektiğini de vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın bu yıl sonuna kadar Çin’den ithal edilen 600 milyar dolar civarındaki tüm ürünlere yayacağı ek gümrük vergilerine rağmen Çin ekonomisinin çok ciddi zarar görmediği anlaşılıyor. Tam tersine, Çin’in de getirdiği ek vergiler nedeniyle başta tarım sektörü olmak üzere Amerikan ürünlerinin ihracatında düşüş yaşanması bekleniyor.

Ticaret savaşının yanı sıra ABD’nin İran’a getirdiği yaptırımlar nedeniyle birçok Avrupalı şirket, İran’dan geri çekilmek zorunda kalmıştı. Bu da başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinin ekonomisine olumsuz etki ediyor.