Çin’de deprem: En az 118 kişi öldü

Çin'in kuzeybatısında son on yıldır meydana gelen en şiddetli depremde en az 118 kişi hayatını kaybetti. Kurtarma ekipleri enkaz altında kalanları bulmaya çalışıyor.

Deprem, Pekin'in yaklaşık 1.300 km güneybatısında, Qinghai eyaleti sınırına yakın Gansu eyaletinde meydana geldi.  Salı sabahı yerel yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre, şiddetli depremin ardından Gansu eyaletinde en az 105 kişi öldü ve yaklaşık 400 kişi yaralandı.

Devlet televizyonu CCTV'ye göre, felaket komşu Qinghai eyaletindeki Haidong kasabasında da 13 kişinin ölümüne, 182 kişinin yaralanmasına ve 20 kişinin kaybolmasına neden oldu.  Deprem, binlerce eve zarar verirken halk soğuk havada sokaklara kaçmak zorunda kaldı.

Bu depremin yol açtığı bilanço, güneybatıdaki Yunnan eyaletinde 600'den fazla kişinin öldüğü 2014 yılından bu yana Çin’deki en ağır bilanço oldu.

Çin’de düzenli olarak, bazıları çok ölümcül olan depremler yaşanıyor. 2008 yılında Sichuan eyaletinde meydana gelen büyük bir sarsıntıda 5 bin 335'i okul çocuğu olmak üzere 87 binden fazla kişi ölmüş ya da kaybolmuştu.

Yeni Çin haber ajansı pazartesi gecesi meydana gelen sarsıntının 6.2 büyüklüğünde olduğunu ve merkez üssünden yaklaşık 570 kilometre uzaklıktaki büyük Xi'an kentine kadar hissedildiğini duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) ise depremin büyüklüğünü 5.9 olarak ölçtü. Depremi onlarca başka sarsıntı izledi ve yetkililer önümüzdeki günlerde 5'ten büyük başka depremlerin de beklenebileceği uyarısında bulundu.