Çin’de şiddetli yağış alarmı

Asya devi Çin’in en kalabalık eyaleti ve üretim merkezi olan Guangdong'daki ölümcül sağanak yağmur nedeniyle ülkenin güneyinin bir bölümünde kırmız alarm verildi.

Hong Kong'a sınırı olan 17.7 milyon nüfuslu bu şehrin meteoroloji servisleri, en yüksek seviyeye karşılık gelen bu alarmın Shenzhen'de yerel saatle 11:00'den beri yürürlükte olduğunu bildirdi. 

Meteoroloji yetkilileri, şiddetli yağmur sırasında "çok yüksek" sel riski uyarısında bulundu.

Perşembe gününden bu yana sağanak yağmur, Çin'in en kalabalık (127 milyon nüfuslu) ve on binlerce ihracata yönelik fabrikasıyla ülkenin üretim gücünün sembolü olan Guangdong eyaletini vuruyor.

Kötü hava koşulları en az dört kişi hayatını kaybederken, on binlerce kişinin tahliye edildi. Yetkililerin pazar günü yaptığı uyarıya göre, son birkaç gündür yağan yağmurlar nehirlerin "yüzyılın selleri" korkusu yaratacak seviyelere yükselmesine neden oldu.

Bilim insanlarına göre ülke son aylarda iklim değişikliğinin daha da kötüleştirdiği aşırı hava koşullarıyla karşı karşıya bulunuyor. İnsan kaynaklı sera gazlarının neden olduğu iklim değişikliği aşırı hava olaylarını daha sık ve daha yoğun hale getiriyor.

Devlet medyasına göre, eylül ayında Shenzhen, meteorolojik kayıtların başladığı 1952 yılından bu yana kaydedilen en şiddetli yağmura maruz kaldı.

Resmi Çin Haber Ajansına göre, son birkaç gün içinde Guangdong'da 100 binden fazla kişi tahliye edildi. 

Kötü hava koşulları dağlık bölgelerde ise toprak kaymalarına neden oldu. CCTV'ye göre, Guangdong'un kuzeyindeki Jiangwan kasabası yakınlarında altı kişi yaralandı ve birkaç kişi de mahsur kaldı.