Çin’deki virüse ilişkin vaka sayısı gizleniyor mu?

Hong Konglu araştırmacılar, Çin’de ortaya çıkan virüsün yayılmasını engellemek için sert tedbirler almak gerektiğini belirtti. Araştırmacılara göre, vaka sayısı 40 binin üzerinde.

Hong Kong Üniversitesi araştırmacıları, resmi açıklamalara göre 80 kişinin ölümüne yol açan koronavirüsün daha hızlı bir şekilde yayılacağı uyarısında bulundu.

Çinli yetkililer, doğrulanmış 2 bin 744 vakanın olduğunu belirtiyor. Son 24 saat içerisinde “şüpheli” vaka sayısı ise 6 bin dolayında artış gösterdi.

Hong Kong Üniversitesi’ndeki araştırma ekibinin şefi Gabriel Leung, “Bu salgının küresel bir salgına dönüşmesine hazırlanmamız gerekiyor” dedi.

Leung, “İnsanların hareketlerini sınırlandırmak için sert ve önemli tedbirler alınmalı” diye ekledi.

Leung’ün ekibi, virüsün yayılmasına ilişkin matematik modellerine dayanarak, gerçek sayının resmi bilançonun çok üzerinde olduğunu belirtiyor. Kuluçka döneminde olanlar da hesaba katıldığında, gerçek rakamın geçen Cumartesi itibariyle 44 bin dolayında olduğu kaydedildi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Pazar günü yaptığı bir açıklamada virüsün iki haftaya varabilen bir kuluçka dönemi olduğunu ve bu kuluçka döneminde, henüz semptomlar ortaya çıkmadan bulaşıcı olmasının mümkün olduğunu belirtmişti..

Leung, gelecek altı gün içerisinde vaka sayısının ikiye katlanabileceğini, Nisan ve Mayıs ayında zirve yapabileceğini belirtti. Leung, kamu sağlığına yönelik etkili tedbirlerle bulaşma riskinin düşürülebileceğini de sözlerine ekledi.