Çin depreminde hayatta kalanlar dondurucu soğuklarla karşı karşıya

Çin'de en az 131 kişinin ölümüne yol açan depremden kurtulanlar ülkenin kuzeyini vuran dondurucu hava dalgasıyla karşı karşıya bulunuyor.

Deprem, 18 Aralık Pazartesi gecesi Pekin'in yaklaşık 1.300 km güneybatısında, Qinghai eyaleti sınırına yakın Gansu eyaletinde meydana geldi. Çin medyasına göre deprem 6,2 büyüklüğünde yaşandı.

Depremin merkez üssüne yakın kuzeybatıdaki Gansu eyaletinin Jishishan ilçesinde felaketten bu yana yoksulluk çeken aileler için tek ısı kaynağı açık hava sobaları ve hasar gören evlerinden aceleyle kurtarılan battaniyeler oldu.

Liugou belediyesinde halk, yerel yetkililer tarafından bir basketbol sahasında kurulan büyük çadırlarda sobaların etrafında sıkışmış durumda.

Devlet medyası CCTV'ye göre toplamda bine yakın yaralı hastaneye kaldırıldı ve sadece Gansu eyaletinde 87 bin kişi "geçici barınaklara" nakledildi.

Aynı kaynak geçici bilançoya göre Gansu eyaletinde 113 ve komşu Qinghai eyaletinde 18 kişinin öldüğünü bildirdi.

Felaketten yaklaşık otuz saat sonra, bölgedeki kutup soğukları göz önüne alındığında, hayatta kalanları bulma umutları zayıf görünüyor.

Şu anda Çin'in kuzeyinde rekor bir soğuk hava dalgası yaşanıyor. Salı gecesi Shanxi eyaletindeki bir kasabada termometre -33.2°C'ye kadar düştü.

Jishishan ilçesindeki hava sıcaklığının çarşamba günü -17°C'ye kadar düşmesi bekleniyor.

Binlerce itfaiyeci ve kurtarma görevlisi afet bölgesine sevk edildi. Çin devlet medyasına göre, Gansu eyaletine 2.500 çadır, 20.000 palto ve 5.000 katlanır yatak gönderildi.

Çinli yetkililer önümüzdeki günlerde 5'ten büyük başka depremlerin de olabileceği uyarısında bulundu.

Bu depremin yol açtığı bilanço, güneybatıdaki Yunnan eyaletinde 600'den fazla kişinin öldüğü 2014 yılından bu yana Çin’deki en ağır bilanço oldu.

Çin’de düzenli olarak, bazıları çok ölümcül olan depremler yaşanıyor. 2008 yılında Sichuan eyaletinde meydana gelen büyük bir sarsıntıda 5 bin 335'i çocuk öğrenciler olmak üzere 87 binden fazla kişi ölmüş ya da kaybolmuştu.