Çin Hong Kong’a el koyuyor

Çin Parlamentosu, Hong Kong’daki dev protestolara yanıt olarak Hong Kong’da ulusal güvenliğe ilişkin tartışmalı bir tedbiri oy birliği ile kabul etti.

Çin Ulusal Halk Meclisi, daha önce ülkenin güneyindeki özerk bölge Hong Kong’da büyük protestolara yol açan ve ABD’nin yaptırım sürecine konu olan tedbiri kabul etti. Yaklaşın 3 bin vekilli parlamentonun aldığı karar sürpriz olmadı. 2878 kişi lehte oy kullanırken, 1 kişi karşı çıktı, 6 kişi çekimser kaldı.

Oylama, parlamentonun Kalıcı Komitesi’ne bir yasa tasarısı hazırlaması yetkisi veriyor. Bu tasarı, Hong Kong anayasasına işlenecek. Bu şekilde yerel Yasama Konseyi’nin oylaması da aşılmış olacak.

Yasa “ayrılıkçılık, yıkma, terörist faaliyet hazırlığı ile (Hong Kong’un) içişlerine karışma teşkil eden yabancı güçlerin faaliyetleri gibi ulusal güvenliği ağır bir şekilde tehdit eden tüm eylemleri engelleme, durdurma ve bastırmayı” amaçlıyor. Yasa tasarısı daha sonra meclise sunulacak.

Yasa projesi ayrıca merkezi hükümet yetkisindeki organların Hong Kong’da ulusal güvenlik alanında yetkili şubeler açmasına izin verecek.

Hong Kong’da merkezi hükümetin bölgedeki etkisine karşı çıkan demokrat muhalifler, sözkonusu tedbirin 7 milyon nüfuslu bölgenin özgürlüklerini benzeri görülmemiş şekilde gerileteceği tepkisinde bulunuyor.

HONG KONG’UN SONU

Hong Kong’daki Yasam Konseyi milletvekili Claudia Mo, “Hong Kong’un sonu” dedi. AFP’ye konuşan Mo, “Şu andan itibaren Hong Kong, Çin’in diğer kentleri gibi bir kenti olacak” dedi.

Hong Kong’daki Pekin yanlısı vekiller ise ulusal güvenliğe ilişkin bir yasanın 2019’daki dev gösteriler ardından istikrara ilişkin yabancı yatırımları temin etmeyi sağlayacağını iddia ediyor. Bu vekillere göre protesto eylemleri ağır ekonomik sonuçlara yol açtı.

ABD: HONG KONG ARTIK ÖZERK DEĞİL

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Çin’in hamlesine misilleme olarak Hong Kong’un yararlandığı öncelikli ticari statüyü geri çekebilecekleri mesajını verdi. Pompeo, "Hong Kong artık özerk değil" dedi. 

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın bölgedeki komiser bürosu, ABD'nin ticari statüyü çekme yönündeki kararının "en barbar, en mantıksız ve en edepsiz" karar olduğu tepkisinde bulundu. 

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Asya’dan sorumlu bakan yardımcısı David Stilwell ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomik misillemeler, hedefli yaptırımlar veya ABD’ye giriş yasağı gibi tedbirler alacağını ve Pekin’in geri adım atmasının düşük bir olasılık olduğunu belirtti.

Hong Kong, Haziran 2019’dan bu yana demokratik ilkelere saygı isteyen ve Çin’in aşırı etkisine karşı olan bir halk hareketiyle sarsılıyor.

Demokrasi yanlısı aktivistler, eski İngiliz sömürgesinin Çin idaresine devredildiği 1 Temmuz 1997’nin yıldönümünde iki milyon insanı sokaklara çıkmaya çağırdı.