Çin, Hong Kong’da baskıyı arttırdı

Çin’in baskısıyla Hong Kong’da bir süre önce yürürlüğe giren ulusal güvenlik yasası kapsamında demokrasi yanlısı 50 dolayında kişi gözaltına alındı.

Çin yönetimi, 2019 yılında demokrasi yanlılarının büyük gösterileri ardından, 2020 yılında eski İngiliz sömürgesi Hong Kong üzerindeki kontrolünü arttırdı. Devreye konulan ulusal güvenlik yasası çerçevesinde, yeni yılık ilk günlerindeki gözaltılar da bunun göstergelerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Çarşamba günü, güvenlik yasasını ihlal edenlere karşı soruşturma birliğinin yürüttüğü operasyonlarda 50 dolayında kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Gözaltına alınanlar arasında bir Amerikan vatandaşı da var. İnsan hakları dosyalarına bakan bir avukat olduğu belirtiliyor.

ABD’nin seçilmiş başkanı Joe Biden’in kendi kabinesinde dışişleri bakanı olarak belirlediği Antony Blinken, hızlı bir şekilde gözaltıları kınayarak, “evrensel hakları cesur bir şekilde svunanlara karşı bir saldırı” olarak değerlendirdi.

Yürütülen operasyonda medya da hedef alındı. Üç basın grubu olan Stand News, Apple Daily ve Inmediahk, polisin kendilerini ziyaret ettiğini bildirdi.

Hong Kong polisi resmi herhangi bir açıklamada bulunmadı. Ancak demokrasi yanlısı olarak belirtilen isimler, bu gözaltıların genel seçimlerden önce muhalefetin Temmuz ayında gerçekleştirdiği aday belirleme seçimleriyle bağlantılı olduğunu belirtti.

Eylül 2020’de öngörülen seçimler, salgın gerekçesiyle bir yıl ertelenmişti.