Çin’in kuruluş yıldönümü öncesinde Hong Kong’da eylemler

Çin Halk Cumhuriyeti 70’inci kuruluş yıldönümü kutlamalarına hazırlanırken, aylardır protestoların sürdüğü Hong Kong’da gösteriler yeniden hız kazandı.

Hong Kong’da suçluların Çin merkezi otoritelerine iadesini öngören bir tasarıya karşı başlayan gösteriler, tasarının geri çekilmesine rağmen sürüyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 70’inci yılının karşılanacağı salı günü yapılacak kutlamalar öncesinde Hong Kong’da eylemler yeniden başladı.

Dün yerel saatle akşam saatlerinde bir araya gelen binlerce kişi, 4 gün sürecek bir eylem dizisi başlattı. Salı günü gösterilerin yasaklanması nedeniyle Hong Kong’daki gösteriler pazartesi gününe kadar sürecek. Gösteriler sırasında kimi yerlerde çatışmalar çıktığı bildirildi.

Öte yandan eylemciler ve destekleyen kurumların 1 Ekim’deki kutlamaları fırsat bilen Pekin yönetiminin Hong Kong’a askeri birlikleri sokacağını iddia ediyor. Daha önce bölgede görev yapan ABD’nin eski Başkonsolosu Kurt Hong, bu iddianın ihtimal dışı olduğunu savundu.

Son olarak ağustos ayında gösterilerin yoğunlaşması üzerine Çin askeri birliklerinin Hong Kong’a birkaç kilometre mesafede toplandıklarına dair görüntüler paylaşılmıştı.

1997 yılında İngiltere’den yeniden Çin Halk Cumhuriyeti’ne bırakılan özerk bölge Hong Kong’da son olarak 2014 yılında 79 gün boyunca aralıksız süren gösteriler düzenlenmişti. ‘Şemsiye Hareketi’ adlı oluşum haftalarca Hong Kong’un merkezindeki sokakları bloke etmişti. 2014’teki eylemlerde şiddet olayları yaşanmazken, bu yılki eylemlerde neredeyse her gün polisle çatışmalar yaşandı.