Çin, Rusya ile ilişkilerini güçlendirmek istiyor

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Salı günü Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmesinde Pekin'in Moskova ile işbirliğini güçlendireceğini ve komşusuyla "adalet ve hakkaniyeti" savunacağını iddia etti.

Ukrayna savaşının sürdürdüğü bir dönemde iki ülke ilişkilerini güçlendirmeye çalışırken Rus diplomasi şefi iki günlük resmi bir ziyaret için pazartesi günü Çin'e geldi.

Pekin ve Moskova son yıllarda ekonomik, askeri ve diplomatik işbirliğini yoğunlaştırdı. İki ülkenin "stratejik ortaklıkları" Rusya'nın Şubat 2022 sonunda Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana daha da güçlendi.

Ancak pek çok analiste göre Çin'in ekonomik ve diplomatik gücü, başta Avrupa olmak üzere Batılı ülkelerin çoğunluğu tarafından izole edilen Rusya karşısında ona üstünlük sağlıyor.

Rus haber ajansı RIA Novosti'ye göre Wang Yi Salı günü Sergeu Lavrov'a "Çin, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin liderliğinde Rusya'nın istikrarlı kalkınmasını destekleyecektir" dedi. 

Aynı kaynağa göre Çinli bakan, "Pekin ve Moskova dünya sahnesinde stratejik işbirliğini güçlendirmeye ve birbirlerine güçlü destek sağlamaya devam edecek" diye ekledi.

Rus medya kuruluşu Izvestia'ya göre Wang Yi, "Halkın desteği Rusya'da ilerlemenin kaynağıdır. Başkan Putin'in sağlam liderliği altında Rus halkının parlak bir geleceğe sahip olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu. 

Sergey Lavrov ise Izvestia tarafından Telegram'da yayınlanan bir videoda, yeniden seçilen Devlet Başkanı Vladimir Putin'e verdiği "destek" için Pekin'e teşekkür etti.

Mart 2023'te Moskova'yı ziyaret eden Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping, Vladimir Putin ile ülkeleri arasındaki "sınırsız dostluğu" bir kez daha teyit etmişti. 

İki cumhurbaşkanı Ekim ayında Pekin'de düzenlenen Yeni İpek Yolları Forumu çerçevesinde de bir araya gelmişti.

Wang Yi Salı günü ikili görüşmenin ardından Sergey Lavrov ile birlikte düzenlediği basın brifinginde "BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve yükselen büyük güçler olarak Çin ve Rusya açıkça tarihi ilerlemenin, hakkaniyetin ve adaletin yanında durmalıdır" ifadelerini kullandı. 

Wang Yi, "Her türlü hegemonya, zorbalık ya da sindirmeye, Soğuk Savaş zihniyetine, bölünme ve çatışmaya yönelik her türlü kışkırtmaya karşı çıkmalıyız" dedi.

Wang Yi ayrıca Rus mevkidaşı ile Gazze Şeridi ve Ukrayna'daki durumu da görüştüğünü söyledi. Çinli bakan, "Çin uluslararası sahnede ve çok taraflı ilişkilerde her zaman yapıcı bir rol oynayacak, yangına körükle gitmeyecek ve bundan faydalanmayacaktır" dedi. Pekin, Ukrayna'daki çatışmaların sona erdirilmesi için siyasi bir çözüm bulunmasını savunuyor.

Çin, Ukrayna da dahil olmak üzere tüm devletlerin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyor ancak Rusya'yı askeri operasyonu nedeniyle hiçbir zaman açıkça kınamadı. Pekin, Batı tarafından düzenli olarak Moskova üzerindeki nüfuzunu kullanarak çatışmaların çözümünde daha aktif bir rol oynamaya davet ediliyor.

Salı günü Sergey Lavrov ayrıca Batı tarafından ülkesine uygulanan ve uluslararası standartları ihlal ettiğini söylediği "yasadışı yaptırımları" da kınadı. 

Bu politikanın Çin’e karşı “aktif bir şekilde uygulandığını” belirten Lavrov, Batı'yı Çin'in "ekonomik ve teknolojik gelişim fırsatlarını engellemeye çalışmakla, en basit ifadeyle rakiplerini ortadan kaldırmaya çalışmakla" suçladı.