Çin, Tayvan’da yeni tatbikatlar başlattı

Çin, Tayvan adasında yeni başkan Lai Ching-te'nin göreve başlamasından üç gün sonra Tayvan “çevresinde” askeri tatbikatlar başlattı.

Resmi Yeni Çin ajansının haberine göre Çin ordusunun Doğu Sahası Komutanlığı sözcüsü Li Şi, tatbikatların “‘Tayvan bağımsızlık’ güçlerinin ayrılıkçı eylemleri için ağır bir ceza ve dış güçlerin müdahale ve provokasyonlarına karşı sert bir uyarı” olduğunu söyledi.

Haber ajansına göre “Tatbikatlar Tayvan Boğazı'nda, Tayvan adasının kuzeyinde, güneyinde ve doğusunda, ayrıca Kinmen, Matsu, Wuqiu ve Dongyin adalarının etrafındaki bölgelerde gerçekleştiriliyor.” 

İki gün sürmesi planlanan tatbikatların 07:45'te başladığı belirtildi. Li Şi'ye göre bu manevralar ordu, donanma, hava kuvvetleri ve roket birimlerini içeriyor. 

Yeni Çin'e göre Li Şi ayrıca “deniz-hava muharebesine hazırlık devriyeleri, tüm savaş alanının kontrolünü ele geçirme ve kilit hedeflere hassas saldırılar” yoluyla “komuta kuvvetlerinin gerçek ortak muharebe yeteneklerini test etmeyi” amaçladıklarını ifade etti. 

Tayvan bu tatbikatları “provokasyon ve mantık dışı eylemler” olarak nitelendirdi. Tayvan sahil güvenliği, adanın egemenliğini “kararlılıkla” savunmak üzere filosunu denizde konuşlandırdığını duyurdu. 

Açıklamada, kesin bir yer belirtilmeden “Sahil güvenlik çevredeki deniz alanında yaşanan hareketleri izlemek için Milli Savunma Bakanlığı ile birlikte çalışıyor” denildi. 

Açıklamada ayrıca “Sahil güvenlik, ülkenin egemenliğini ve güvenliğini kararlılıkla savunacaktır” diye belirtildi. 

Bu hafta Çin, Tayvan'ın yeni cumhurbaşkanı Lai Ching-te'nin açılış konuşmasını “Tayvan'ın bağımsızlığının kabulü” olarak nitelendirdi ve onu “misilleme” ile tehdit etti. 

Tayvan, milliyetçilerin Çin anakarasındaki iç savaşta komünist güçler tarafından yenilgiye uğratılmalarının ardından adaya sığındıkları 1949 yılından bu yana özerk bir ülke durumunda. Pekin, demokratik yollarla yönetilen adayı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor ve kontrol altına almak için güç kullanmaktan kaçınmacayağını her fırsatta vurguluyor.