Çin, Tayvan’ın bağımsızlığını engellemek için ‘sonuna kadar savaşacak’

Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe, Tayvan’ın bağımsızlığını engellemek için “sonuna kadar savaşacaklarını” belirterek, “Çin için mümkün olan tek seçenek bu” dedi.

ABD Savunma Bakanı Llyod Austin’in bir gün önce Çin’in Tayvan yakınındaki “provokatör ve istikrarsızlaştırıcı” askeri faaliyetlerine tepki göstermesine Çin’den yanıt geldi.

Singapur’da düzenlenen bir güvenlik forumunda konuşan Fenghe, “Her ne pahasına olursa olsun savaşacağız ve sonuna kadar savaşacağız. Çin için mümkün olan tek seçenek bu” dedi.

Pekin, özerk Tayvan’ı kendi topraklarının ayrılmaz parçası olarak görüyor. İki süper gücün bölgeye ilgisi gerilimin tırmandırıyor. Çin askeri uçaklarının Tayvan hava savunma bölgesine yaptığı benzeri görülmemiş baskınlar, son aylarda gerilimi daha da arttırdı.

Fenghe, "Çin'i bölmek amacıyla Tayvan'ın bağımsızlığını arayanlar kesinlikle amaçlarına ulaşamayacaklar" dedi ve ekledi: "Hiç kimse Çin silahlı kuvvetlerinin toprak bütünlüğünü koruma kararlılığını ve kabiliyetini küçümsememelidir."

Washington’u Çin’in “iç işlerine karışma ve çıkarlarına zarar vermekten vazgeçmeye” çağıran Wei Fenghe, bununla "dünya barışı için hayati" olduğunu söylediği "istikrarlı" bir Çin-ABD ilişkisi çağrısında bulunarak daha uzlaşmacı bir ifade kullandı.

ABD Savunma Bakanı Llyod Austin, Singapur’daki güvenlik forumunda yaptığı açıklamada Çin’in askeri faaliyetlerine tepki gösterirken, “Tayvan yakınlarında kışkırtıcı ve istikrarsızlaştırıcı askeri faaliyetlerde bir artış gördük” dedi.

Austin, ancak yanlış hesaplamalardan kaçınmak için “Çin’in savunma yetkilileri ile tamamen açık iletişim hatları” tutmanın önemine vurgu yaptı.

Her iki yönetici, cuma günü Singapur zirvesi sırasında baş başa ilk görüşmelerini de yaptı.

Çin, 24 milyon nüfuslu Tayvan adasının kendi tarihi vilayetlerinden biri olduğunu ve gerekirse zor kullanarak geri alacağını söylüyor.

Çin Savunma Bakanlığı sözcüsüne göre Wei Fenghe, Austin ile görüşme sırasında şu ifadeleri kullandı: "Eğer biri Tayvan'ı Çin'den ayırmaya cesaret ederse, Çin ordusu bedeli ne olursa olsun bir savaş başlatmaktan bir an bile tereddüt etmeyecektir."

Çin Savunma Bakanlığı, Pekin'in herhangi bir bağımsızlık girişimini "bin parçaya böleceği" konusunda uyardı.

Pentagon'a göre Lloyd Austin, Wei Fenghe'ye Pekin'in bu bölgede herhangi bir istikrar bozucu eylemden "kaçınması" gerektiğini söyledi.

Tayvan dışişleri bakanlığı cumartesi günü Pekin'in "saçma iddialarını" reddettiğini belirterek yanıt verdi.