İki büyük medya Bolsonaro’yu boykot etti

Brezilya’da iki büyük medya, aşırı sağcı Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’nun gayrı resmi basın toplantılarını takip etmeyi durdurduklarını açıkladı.

Brezilyalı medya grubu Globo ve Sao Paulo gazetesi Folha, cumhurbaşkanlığı güvenliğinin Bolsonaro’nun gündemini takip eden gazetecilerin güvenliği için uygun koruma sağlamadığı tepkisinde bulundu.

Düzenli bir şekilde medyaya saldıran aşırı sağcı Cumhurbaşkanı, genellikle sabahları Brasilia’daki Alvorada sarayı önünde yandaşlarını selamlamak için duruyor ve bazen basın toplantısı yapıyor. Bu gayrı resmi buluşmalar bir çok kez gergin geçti.

Bolsonaro, nutuk atmak, hakaret etmek ve gazetecilere yönelik ahlaksız davranışlarda bulunmakla biliniyor.

Yandaşları da sık sık gazetecilere baskı uyguluyor. Globo grubu başkan yardımcısı Paulo Tonet Camargo, “Her gün gazetecilerimiz, güvenlikleri hiçbir şekilde sağlanmadan cumhurbaşkanının yandaşları tarafından çok sayıda hakaret ve bağırışlara maruz kalıyor” dedi.

ÜLKE BOLSONARO TEHDİDİ ALTINDA

Bolsonaro ile birlikte Brezilya tehlikeli bir şekilde kötüye gidiyor. Aşırı sağcı ve kadın düşmanı söylemleri ile dikkat çeken Bolsonaro, kronavirüs için de “gripçik” ve medyanın hayal ürünü olan bir “histeri” diyerek halk sağlığını doğrudan tehdit altına aldı. Bolsonaro, ülkede koronavirüsten ölümler rekor düzeye çıkarken, yerel yetkilileri kısıtlamaları kaldırmaya zorluyor. Aynı iktidarın Dışişleri Bakanı Ernesto Araujo ise koronavirüse “komünavirüs” diyerek, komünist bir komplo olduğunu savundu. Bu politikalar ülkeyi bir kaç hafta içerisinde koronavirüsten en fazla etkilenen ülkeler arasına koydu. Vaka sayısında Brezilya, ABD’den sonra geliyor. Ölü sayısı 24 bine yaklaştı.