İklim zirvesi: BM gençlerin baskısı altında toplanıyor

Birleşmiş Milletler çatısı altında 60 dolayında ülke yöneticisi, acil iklim zirvesi için bu Pazartesi toplanacak.

Zirve, beş kıtada milyonlarca gencin iklim için yaptığı küresel grev ve yürüyüşlerden üç gün sonrasına denk geliyor.

Cuma günü öğrencilerin derslere girmeyerek yaptığı grev sırasında 163 ülkede 4 milyonu aşkın kişi sokaklara çıkarak, iklim için acil somut tedbirler alınmasını istemişti.

İklim zirvesinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, onlarca ülke yöneticisinin sera gazı emisyonlarında daha güçlü taahhütler vermesini umuyor.

New York’taki yıllık genel kurul toplantısına 136 hükümet ve devlet başkanından yaklaşık yarısının katılması bekleniyor.

İklim grevlerine esin kaynağı olan 16 yaşındaki İsveçli aktivist Greta Thunberg de yöneticiler önünde bir konuşma yapmaya davet edildi.

Genel kurulun en büyük eksiği ABD olacak. Donald Trump, BM binasına olacak ancak din özgürlüğüne ilişkin bir etkinlikte konuşacak.

Brezilya ve Avustralya da toplantıya katılmayacak. Dünyanın en büyük iki kömür tüketicisi ülke olan Çin ve Hindistan toplantıda hazır bulunacak.

Her temsilci üç dakika söz hakkına sahip olacak. BM Genel Sekreteri Guterres’e göre çok sayıda devlet, 2050’ye kadar nötr kömür düzeyine ulaşma niyetini açıklayacak. Diğer bir ifadeyle, sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltacak ve karbon dioksiti emen ağaç dikimi gibi faaliyetlerde bulunacak.

BM tarafından yayınlanan bir rapora göre, geçen son beş yıl bugüne kadarki en sıcak dönem olarak ele alınıyor. Dünya, 19’uncu yüzyıla göre ortalama bir derece daha sıcak ve bu daha da hızlanacak.

Bununla birlikte BM Genel Kurulu’nda verilecek sözlerin yasal bir karşılığı olmayacak. Zirve sadece 2020 yılı sonunda Glasgow iklim konferansı COP26 toplantısına doğru bir sıçrama tahtası olarak değerlendiriliyor.

BM’ye göre Paris iklim anlaşmasının imzacısı 195 ülkenin 75’i şimdiden iklim konferansını yeniden yapma niyetini ifade etti. Donald Trump yönetimindeki ABD bunlar arasında yer almıyor.